Preşedintele PNL, Ludovic Orban, o acuză pe Viorica Dăncilă de încălcare deliberată a Constituţiei prin cooptarea a trei membri ALDE şi propunerea de noi miniştri pentru posturile vacante din Guvern.
Acesta a cerut premierului să vină în Parlament pentru a primi un vot de confirmare a guvernului, arătând că toate acesturi tertipuri nu arată decât disperarea de a se agăţa de putere.
„Gestul premierului Vasilica Viorica Dăncilă de a sfida Parlamentul României și de a refuza să respecte Constituția României, care o obligă să se prezinte în fața parlamentarilor pentru a cere votul asupra remanierii, reprezintă o obrăznicie fără precedent. În toată istoria post-decembristă nimeni nu și-a permis să nege existența și rolul principalului for reprezentativ al cetățenilor, în funcție de care un sistem politic poate fi considerat sau nu democratic.
Viorica Vasilica Dăncilă și PSD încalcă în mod deliberat legea fundamentală, spre deosebire de toate celelalte guverne pe care le-a avut România și s-au aflat într-o situație similară.
Astăzi, PSD guvernează împotriva poporului român, guvernează în mod ilegitim, împotriva voinței exprimate în alegeri, iar actualul Guvern se află practic în ilegalitate. Practic, este o guvernare cu de-a sila!
Tertipul jenant pe care l-a încercat premierul Vasilica Viorica Dăncilă arată disperarea incredibilă a celor din PSD de a apela la orice pârghie, oricât de ticăloasă, pentru a se perpetua la putere.
Justificările prezentate pentru această manevră de prost gust sunt cel puțin hilare. Blocajul de la nivel guvernamental este „meritul” exclusiv al premierului Dăncilă, care dat dovada supremă de incompetență atunci când a luat act de demisiile miniștrilor ALDE, în aceeași zi, în loc să folosească termenul de 15 zile, pe care îl avea la dispoziție în Codul Administrativ, adoptat chiar de actualul Guvern prin OUG. Astfel, faptul că sunt ministere în care nu există atribuții delegate secretarilor de stat este o situație care privește premierul, care nici măcar nu s-a preocupat de această situație atunci când a luat act de demisiile miniștrilor.
Mai mult decât atât, reamintesc faptul că premierul Vasilica Viorica Dăncilă trebuia să se prezinte în Parlament pentru vot cel târziu luni, 9 septembrie. Adică, la 10 zile de la momentul în care au fost vacantate posturile miniștrilor demisionari. Într-adevăr, în Constituție nu este prevăzut în mod explicit un termen în care premierul trebuie să vină în Parlament la remaniere. Însă, acest lucru nu înseamnă că poate sta cu lunile de zile fără a cere votul Parlamentului. Singurul termen care poate fi asimilat procedurii este cel de la desemnarea premierului care trebui să ceară votul de încredere la formarea Guvernului în 10 zile. Or, dacă pentru formarea Guvernului, care este un moment politic mult mai complicat, este prevăzut un termen maximal de 10 zile, nu se poate considera că pentru o remaniere premierului i se poate accepta un termen mai mare de 10 zile”, a transmis Ludovic Orban.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că s-a înțeles cu trei membri aiALDEpentru ca aceștia să intri în Guvern și să preia portofoliile rămase vacante după ieșireaALDEde la Guvernare. Astfel, aceasta a anunțat revenirea Grațielei Gavrilescu la Ministerul Mediului și propunerea lui Ion Cupa pentru Ministerul Energiei și a lui Ștefan Băișanu pentru Relația cu Parlamentul. (DetaliiAICI)