Sorin Oprescu, Primarul general al Capitalei a declarat că este nevoie de o separare a administrației publice de sfera politică și de stoparea modificărilor continue ale legislației în domeniu pentru a se putea cu adevărat dezvolta orașele.
„Dacă nu ne îndepărtăm, atât cât este necesar, administrația de ‘bunăvoința’ politicului, indiferent că este de dreapta, de stânga, de centru, dacă nu facem o administrație care să nu fie influențată de niște legi câteodată aberante, vorbesc de Legea 215 care a fost modificată până acum de vreo 27 de ori, nu se va reuși o dezvoltare smart a orașelor. Modificările au început în 2003, se dorea lipsirea de prerogative, o independență totală.
Unde a dus această independență? A dus la șase bugete și cu al PMB șapte, a transformat subdiviziunile în voievodate și cuvântul planificare la nivelul orașului a fost egal cu zero. Ce planificare să faci? Și astăzi greșim, nu greșim că facem izolarea termică a blocurilor, greșim însă că nu avem un model”, a afirmat Oprescu, la Forumul Național al Orașelor, conform Agerpres.
Sorin Oprescu a mai susținut că este nevoie să se stabilească un singur buget consolidat al municipalității și primarii de sector ar putea deveni viceprimari ai Bucureștiului.
Despre dezvoltarea orașelor a vorbit și Ilie Bolojan, primar de Oradea: „Toți care ne gândim să dezvoltăm această țară trebuie să fim conștienți că nu se poate decât prin punerea în valoare a marilor orașe și prin exportarea prosperității către zonele metropolitane. Dacă nu facem acest lucru vom rămâne în urmă și decalajele se vor mări. Este o miză economică să punem în valoare orașele iar pentru fiecare oraș miza este dezvoltarea economică”.