Oligarhul rus Hodorkovski care îl acuza pe Mircea Geoană, audiat de procurorii polonezi

Publicat: 04 10. 2024, 17:31
Sursa foto: Mircea Geoană / Facebook

Omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, care l-a acuzat pe Mircea Geoană de legături cu afaceriști apropiați de Kremlin, a dezvăluit azi pe canalul său de Telegram că a fost audiat de procurorii polonezi. (https://meduza.io/en/brief/2024/10/04/this-was-russia-today)

Hodorkovski, unul dintre finanțatorii articolelor de presă anti-Geoană, este investigat în legătură cu acuzațiile conform cărora prietenul său de lungă durată și asociat de afaceri Leonid Nevzlin a ordonat atacuri violente și ar fi pus la cale cel puțin o răpire a opozanților anti-Putin.

Fostul magnat al petrolului Yukos a mai dezvăluit pe canalul său de Telegram că a predat procurorilor polonezi și documente ale Dossier Center, site de investigații pe care îl controlează și finanțează și care a contribuit la investigația Context.ro.

Hodorkovski a fost audiat de procurorii polonezi într-o anchetă despre încercarea de asasinare a lui Leonid Volkov, un asociat de multă vreme al regretatului lider al opoziției ruse Aleksei Navalîi, care a fost atacat brutal cu un ciocan în fața casei sale din Lituania în luna martie.
Luna trecută, echipa disidentului Aleksei Navalnîi a lansat o investigație explozivă prin care șefa departamentului de investigații l-a acuzat pe bogatul om de afaceri Leonid Nevzlin, asociatul lui Hodorkovski, că a angajat un bărbat pentru a-l reduce la tăcere pe opozantul rus.

Reamintim că la două zile după ce Hodorkovski și-a asumat pe Twitter investigația anti-Geoană și implicarea siteului său Dossier Center în ancheta despre fostul adjunct al NATO, acesta și-a șters postarea fără vreo explicație.