OFICIAL. Liviu Dragnea, inculpat în dosarul Tel Drum. DNA: Prejudiciul depășește 31,34 milioane de lei
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat, vineri, că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum. Anchetatorii îl acuză de constituire de grup infracțional organizat și două infracțiuni de abuz în serviciu, pe care le-ar fi săvârșit pe când era președinte al Consiliului Județean Teleorman. DNA a pus în mișcare acțiunea penală și în privința companiei Tel Drum, pe care o acuză de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. Dragnea, fost lider PSD și fost președinte al Camerei Deputaților, ispășește deja o condamnare de 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.
Liviu Dragnea, fost lider PSD, a fost inculpat de procurorii DNA în dosarul Tel Drum
Procurorii DNA au anunțat vineri, printr-un comunicat, faptul că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Liviu Dragnea, pentru constituire de grup infracțional organizat și două infracțiuni de abuz în serviciu, fapte pe care le-ar fi comis din funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman. Tot în acest dosar, fostul șef PSD este acuzat de instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii.
A mai început urmărirea penală față de persoane care, la data presupuselor fapte, erau funcționari în CJ Teleorman sau administratori/reprezentanți ai Tel Drum și ai altor firme.
Tot în acest dosar, s-a pus în mișcare acțiunea penală față de SC TEL DRUM SA, acuzată de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale) și două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.
Anchetatorii susțin că prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, bani de care ar fi beneficiat Tel Drum.
Acuzațiile aduse de procurorii DNA lui Liviu Dragnea și companiei Tel Drum
Procurorii susțin că, din funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea a creat un grup infracțional din care făceau parte funcționari ai instituției și oameni de afaceri. În perioada 2001 – 2017, acest grup a obținut fraudulos bani din contractele finanțate din fonduri naționale și europene.
Anchetatorii notează că, sub coordonarea lui Dragnea, funcționarii respectivi au acționat în interesul unor firme.
„Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii afirmă că Tel Drum a fost folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte firme și membrii grupului.
În acest context, în calitate de șef al CJ Teleorman, Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții pentru ca firma Tel Drum să câștige un contract de reabilitare a 55 de kilometri de drum județean din Teleorman, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.
„Cu ajutorul altor două persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte. Ar fi fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei condiții care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației. In plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat și de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului”, explică procurorii.
Dragnea, mai susțin anchetatorii, ar fi acționat pentru ca Tel Drum să obțină și contractul de reabilitare a peste 50 de kilometri dintr-un alt drum județean, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.
„În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat și înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiției restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i câștigarea licitației. De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului”, mai acuză procurorii DNA.