Principalul consilier al guvernului britanic în materie de sănătate, dr. Sally Davies, a declarat, luni, că rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare globală ”catastrofică”, clasând-o la egalitate cu terorismul și încălzirea climatică.
Davies a insistat să explică că această reacție la antibiotice este ”o bombă cu efect întârziat” pentru că, în decurs de 20 de ani, aceste medicamente nu vor mai putea trata infecții precum E.coli sau tuberculoza, transformând operații benigne în intervenții riscante.
”Rezistența la antibiotice reprezintă un o amenințare catastrofică la sănătatea noastră. Dacă nu facem ceva repede, am putea ajunge la situația în care cineva se internează pentru o operație minoră, dar moare pe masa de operație din cauza unei infecții care nu mai poate fi tratată cu antibiotice. Operații de rutină cum ar fi o înlocuire de rotulă sau transplatul de organe ar purea fi fatale”, a explicat Davies.
Aceasta a subliniat cum antibioticele nu vor mai putea fi administrate pentru că în prezent se face abuz de aceste medicamente pentru a se proteja organismul de infecții.
”Rezistența la antibiotice nu este ceva nou, dar diferența este că virușii au devenit tot mai puternici. Ei găsesc o cale de a reveni în organism și de a trece dincolo de medicamentele pe care le folosim. De la primele ocazii cu care am administrat antibiotice, am putut să luptăm cu bacteriile. Dar cele mai recente tipuri de antibiotice au fost preparate în 1987. De atunci, cele pe care le-am făcut mai tari au avut la origine tot acele vechi antibiotice. Avem nevoie mare de noi antibiotice”, a mai completat consilierul britanic, scrie The Sun.
Davies a cerut ca rezistența la antibiotice să fie trecută lângă riscurile naționale, precum încălzirea climatică globală sau gripa.