Oboseala cronică. Cum afectează starea de bine

Oboseala cronică. Cum afectează starea de bine

Oboseala cronică poate fi experimentată în diverse etape ale vieții noastre. Și, din cauza stilului de viață modern, mulți dintre cei care trec prin această stare de epuizare psihică și fizică ignoră simptomele și își continuă viața fără a lua măsuri pentru combaterea oboselii, ceea ce poate provoca dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate asociate.

Oboseala cronică este caracterizată prin starea de epuizare care se întinde pe o durată lungă de timp și care depășește, de regulă, 6 luni de zile. Problema principală care apare constă în faptul că, în majoritatea cazurilor, simptomele specifice sunt interpretate superficial iar cei afectați nu ajung să solicite sfaturile unui specialist.

În acest fel se poate ajunge la stări depresive, de anxietate, la izolarea față de cei din jur sau la deteriorarea vieții în general.

Așadar, cum identifici oboseala cronică și cum o tratezi?

Cum apare și se dezvoltă oboseala cronică

Oboseala cronică se instalează treptat. Ea are mai multe șanse să apară la persoane active, dornice să rezolve cât mai multe task-uri zilnice dar care nu sunt suficient de bine organizate. Cu toate acestea, oboseala cronică se poate manifesta, pe fond nervos, și la persoane care nu au un loc de muncă sau care nu sunt active din punct de vedere social.

Cele mai frecvente simptome pentru oboseala cronică includ:

  • Senzație permanentă de epuizare fizică sau/și psihică;
  • Senzație de epuizare care apare la scurt timp de la începerea unui exercițiu fizic sau la scurt timp după începerea programului de muncă;
  • Dificultăți de concentrare, dificultăți de memorare și declin cognitiv progresiv;
  • Insomnii sau somn neodihnitor, întrerupt în cele mai multe nopți;
  • Dureri de cap, musculare, articulare sau migrene ori amețeli și dificultăți în a menține echilibrul.

De ce apare oboseala cronică?

De cele mai multe ori ea are un substrat psihic și factorul declanșator principal este stresul. Presiunea zilnică pe care o punem pe umerii noștri sau așteptările nerealiste de la viață și relațiile sociale pot amplifica stările de oboseală și pot duce la apariția episoadelor de anxietate și insomnii.

Stilul de viață activ, implicarea la locul de muncă și dificultatea de a găsi timp suficient pentru  viața de familie pot duce la amplificarea stărilor de oboseală resimțite. Lipsa somnului și incapacitatea de a combate stresul zilnic dezvoltă, în timp, starea de epuizare fizică și psihică.

Cum este afectat organismul de oboseala cronică

Organismul obosit este unul predispus îmbolnăvirilor, sistemul imunitar fiind direct influențat. Lipsa somnului și a odihnei provoacă probleme de concentrare, iar la locul de muncă eficiența va fi din ce în ce mai scăzută.

Persoana obosită cronic va avea un libido scăzut și se poate confrunta cu disfuncții erectile. În plus, va avea tendința de a se izola de cei din jurul său și de a amplifica problemele de cuplu sau provocările specifice vieții de familie.

Netratată, epuizarea psihică și fizică poate duce la instalarea depresiei și la apariția unor afecțiuni de sănătate diverse.

Cum se combate oboseala cronică

Oboseala cronică poate fi tratată în moduri diferite, în funcție de starea celui afectat. Ajutorul unui psiholog poate fi solicitat iar consultul medical poate fi și el o soluție atunci când există carențe hormonale sau alte deficite în organism.

Activitatea fizică regulată va ajuta organismul să își revină după perioadele epuizante iar oprirea tuturor activităților stresante este mai mult decât recomandată.

Tratarea oboselii cronice presupune și rezolvarea problemelor de cuplu, reintegrarea în cercurile sociale sau schimbarea locului de muncă, atunci când acest lucru este necesar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`