USR și PLUS au votat, marți, formarea unei alianțe politice, după mai multe zile de tensiuni, astfel că au creionat un protocol de colaborare, care va fi semnat în zilele următoare și care vizează obiectivele asocierii, modul de desemnare a candidaților comuni la următoarele alegeri, precum și criteriile de integritate.
Nu vor putea fi desemnați drept candidați ai Alianței persoane trimise in judecata, fără a fi intervenit între timp o decizie definitivă de achitare sau încetare a urmăririi penale sau a procesului penal, sau care au suferit condamnări penale definitive pentru infractiuni savarsite cu intentie, dacă nu a intervenit o situație care înlătură consecință extrapenală a condamnării (n.r. reabilitarea, amnistia, dezincriminarea), scrie g4media.ro, citând din capitolul destinat criteriilor de integritate din protocolul de colaborare.
De asemenea, nu vor putea fi desemnați drept candidați ai Alianței persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securității sau, major fiind, a semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990 sau au în prezent calitatea de lucrători activi / colaboratori / informatori ai unui serviciu de informații sau persoane care promovează violența, ideologii totalitare, discriminarea de gen, anarhismul, rasismul, șovinismul, separatismul etnic sau teritorial și orice alte idei ori acțiuni extremiste, mai scrie sursa citată.
WOW, E SEXY MAMA! ȘI-A FĂCUT DE RÂS BĂIATUL! INCREDIBIL CUM A FOST FILMATĂ! TOȚI BĂRBAȚII POFTESC LA EA! (GALERIE FOTO)
Protocolul arată că Alianța USR-PLUS va avea candidați unici la următoarele trei runde de alegeri, și anume prezidențiale, locale și parlamentare.
SOȚIA LUI MIHAI CONSTANTINESCU, ÎN LACRIMI, DE DURERE! DIN PĂCATE, A CONFIRMAT ANUNȚUL TRIST (GALERIE FOTO)
Obiectivele asumate de noua alianță politică sunt câștigarea unu număr cât mai mare de mandate la alegerile locale din 2020, dar și câștigarea celui mai mare număr de mandate la alegerile generale din finalul aceluiași an. Formarea unei coalții guvernamentale, cu Dacian Cioloș drept premier, este un alt obiectiv asumat de cele două formațiuni.
LACRIMI AMARE ÎN SHOWBIZ! BIATA, RONA HARTNER! AU DESCHIS TESTAMENTUL! DIN PĂCATE E ADEVĂRAT! AU FOST ULTIMELE IMAGINI
În ceea ce privește desemnarea candidaților comuni la locale și parlamentare, unul dintre cele mai disputate puncte în cadrul negocierilor, protocolul prevede că „sunt încurajate negocierile”. Însă, „în cazul imposibilității obținerii unui acord”, listele de candidați pentru consilieri ”vor fi constituite în baza unor sondaje”, iar candidații pentru primar, președinte de CJ și primar general vor fi stabiliți „prin mijloace acceptate de către ambele părți (…) precum alegeri primare, sondaje etc”, mai scrie g4media.ro.
Listele pentru alegerile generale din 2020 vor fi constituite prin negocieri la nivel de circumscripție.
„Numărul de poziții eligibile revenind fiecărui partid în fiecare circumscripție electorală va fi stabilit prin sondaje de opinie realizate la nivel județean sau, respectiv, la nivelul Municipiului București”, mai prevede protocolul, potrivit aceleiași surse.
În același document, USR și PLUS au menționat că își vor axa politicile publice pe următoarele domenii: reforma constituțională, justiția independentă și statul de drept; educația și cultura; sănătatea și mediul; infrastructura; strategia de dezvoltare competitivă antreprenorială și industrială; eradicarea sărăciei și dezvoltarea rurală; politică externă și de apărare.
Decizia la nivelul Alianței va fi luată de Comisia Națională, compusă din președinții USR și PLUS și din Birourile Naționale ale celor două partide. Protocolul prevede că deciziile Comisiei Naționale se iau cu votul cumulat a cel puțin 66% dintre membrii Biroului Național al USR și cel puțin 66% dintre membrii Biroului Național al USR, mai scrie g4media.ro.