Oana Țoiu: Grupele de muncă au dus și la contribuții crescute. E opusul pensiilor speciale, reducerea vârstei de pensionare și cuantumul calculat erau bazate pe munca și pe banii oamenilor (VIDEO)

Publicat: 02 10. 2024, 16:43
Foto: Facebook / Oana Țoiu

Deputata USR Oana Țoiu a vorbit despre problemele din legea pensiilor, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a explicat că „grupele de muncă au dus și la contribuții crescute”.

Oana Țoiu (USR), pe B1 TV, despre problemele din legea pensiilor

„Noi, de când s-a dezbătut legea veche a pensiilor, această lege a PSD și PNL, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie, le-am spus de atunci că va avea acest efect, că (…) pentru grupele de muncă, pentru persoanele cu invaliditate, legea pensiilor a dus la scăderea acestor pensii, la decizii de recalculare cu pensia scăzută, în unele cazuri și la jumătate”, a declarat deputata USR.

„Dacă în cazul celor care sunt acum la pensie asta nu înseamnă că le ia cineva imediat banii din buzunar, ci că rămâne înghețat și nu se mai indexează cu inflația, pentru cei care nu s-au pensionat până la 1 septembrie înseamnă efectiv scăderea pensiei din prima lună în care primesc banii respectivi, cu diferențe chiar și de 1.000 – 1.500 de lei”, a adăugat Oana Țoiu.

„Și tata e siderurgist, de altfel. Bine, lui tata nu i-a scăzut pensia, ca să nu creadă cineva că am făcut o lege pentru tata, dar am fost toată viața de copil și adolescent aproape de mediile astea de lucru dificile și știu ce înseamnă pentru niște oameni să lucreze în condițiile grele de muncă”, a spus ea.

Oana Țoiu: Grupele de muncă au dus și la contribuții crescute

„Un lucru pe care vreau să îl spun foarte clar, pentru că e diferit de ceea ce, din păcate, au dezinformat cei de la Guvern, este că grupele de muncă au dus și la contribuții crescute. În momentul în în care un angajat era în grupa I, grupa II de muncă, condiții speciale, deosebite, angajatorul și angajatul împreună plăteau în plus contribuții, tocmai ca la momentul pensiei și vârsta să fie proporțională cu dificultatea pe durată și banii să fie acolo. E opusul pensiilor speciale, într-un fel, în sensul în care reducerea vârstei de pensionare și cuantumul calculat erau bazate pe munca și pe banii oamenilor, nu din altă parte”, a explicat Oana Țoiu.