Oana Țoiu, despre bugetul pe 2024: Elimină alocarea suplimentară pe costul standard per elev pentru zonele vulnerabile. USR a depus amendamente pentru a relua alocările (VIDEO)

Oana Țoiu, despre bugetul pe 2024: Elimină alocarea suplimentară pe costul standard per elev pentru zonele vulnerabile. USR a depus amendamente pentru a relua alocările (VIDEO)
Foto: Facebook / Oana Țoiu

Bugetul pentru 2024 elimină alocarea suplimentară pe costul standard per elev pentru zonele vulnerabile, astfel că USR a depus amendamente pentru reluarea alocărilor, a declarat deputata Oana Țoiu, luni, pe B1 TV, la „Bună dimineața, România!” cu Alex Vlădescu.

Oana Țoiu (USR), pe B1 TV, despre bugetul pe 2024 și alocările pentru Educație

Întrebată despre prevederile privind decontul transportului pentru profesori, deputata USR a explicat: „Din păcate, vedem dinspre chiar Ministerul de Finanțe – PNL, același partid care a bătut toba pentru proiectul «România Educată», o măsură de neînțeles, și anume elimină practic alocarea suplimentară pe costul standard per elev pentru zonele vulnerabile. Ce însemna asta? Practic, era că statul român la un moment dat a recunoscut că acolo unde comunitățile sunt sărace și vulnerabile e nevoie de resurse adiționale ca acei copii să ajungă până în clasa a VIII-a, până la liceul și, ulterior, cu o meserie bună care să întoarcă, practic, în economie și în societate valoarea investită prin educație”.

„Din păcate, vedem că asta nu se regăsește deloc în buget, au tăiat din costul standard per elev în zonele vulnerabile partea adițională, noi am depus amendamente și astăzi va fi votul asupra lor pentru a relua practic aceste alocări, și au tăiat decontarea navetei pentru cadrele didactice care predau în altă unitate administrativ-teritorială decât unde au domiciliul. Ca să traduc partea asta tehnică mai simplu, erau mulți profesori – și sunt, de fapt – care fac naveta în comune, dar și invers. Sunt profesori foarte buni care au rămas în satul lor natal, dar aveau nevoie de să facă, de asemenea, naveta în oraș pentru a-și completa norma didactică”, a continuat Oana Țoiu.

„Ce știm este că în acest moment sistemul de educație din România, acolo unde are reușite, se bazează de fapt pe sacrificiul, harul și investiția profesorilor, nu a sistemului. Cred că o să vedem mulți dintre acești profesori continuându-și meseria cu har, dar nu putem să ne așteptăm la sacrifcii continue din partea lor, în condițiile în care, în același timp, primăriilor le este permisă în continuare posibilitatea decontării navetei funcționarilor”, a adăugat ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`