Oana Gheorghiu (”Dăruiește Viață”): Cum poate cere Cîmpeanu tinerilor să respecte regulile, când el însuși a plagiat? Cei care plagiază ajung să predea și să ne educe nouă copiii… (VIDEO)

Publicat: 28 09. 2022, 18:15
Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației ”Dăruiește Viață”, la protestul de la Ministerul Educației, cerând demisia lui Sorin Cîmpeanu. Foto: Inquam Photos: Inquam Photos / Octav Ganea

Circa 20 de personalități s-au strâns, miercuri, la Ministerul Educației pentru a cere demisia ministrului Sorin Cîmpeanu (PNL), după ce o anchetă jurnalistică a Emiliei Șercan a scos la iveală că acesta a plagiat un curs universitar. Din funcția pe care o ocupă, Cîmpeanu încearcă acum amnistierea plagiatelor prin propriul proiect de Lege a Educației.

Printre personalitățile care au protestat s-au numărat Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației ”Dăruiește Viață” ce ridică primul spital de oncologie pediatrică, Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, regizorul Tudor Giurgiu, și Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București.

Într-o intervenție în emisiunea „Politica ZIlei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, Oana Gheorghiu a tras un semnal de alarmă cu privire la practica plagiatului și s-a întrebat retoric cum poate Cîmpeanu să le mai ceară acum elevilor și studenților să respecte regulile, când el însuși n-a făcut-o.

Oana Gheorghiu: E foarte grav că ministrul Educației a plagiat

„Azi am mers acolo că există acest articol al Emiliei Șercan care dovedește că ministrul Educației a plagiat și mi se pare extrme de grav că în România ministrul Educației, cel care gestionează acest domeniu cel mai important, are un asemenea schelet în dulap. E intolerabil ca Ministerul Educației să fie condus de o persoană care a plagiat.

Gândiți-vă că sunt studenți și elevi care sunt dați afară din examen dacă sunt prinși copiind. Cum poate cere ministrul Educației acestor tineri să respecte legea, regulile, dacă el însuși nu le-a respectat? Mi se pare foarte grav…
În primul rând, cred că societatea trebuie să scoată din zona de normalitate plagiatul. Plagiatul nu e normal! A fost o practică, cred eu, a unei perioade în care cești oameni au făcut doctorate și au plagiat de a ajuns doctoratul ceva dus în derizoiu și nu e normal”, a declarat Gheorghiu, pentru B1 TV.

Gheorghiu: Oameni care plagiază ajung profesori și apoi predau copiilor noștri

Aceasta a atras atenția că oamenii care plagiază, deci practic fură, ajung să predea în facultăți și să ne educe copiii. Prin urmare, implicațiile faptelor lor sunt pe termen lung și mult mai grave decât ar părea la prima vedere.

„Să ne gândim ce se întâmplă cu oamenii care plagiază. Obțin titluri academice pe baza cărora devin profesori și ne educă copiii… Merg și predau în universități. Toate lucrurile astea sunt înlănțuite.

Dacă oamenii ăștia fură într-o teză de doctorat, de ce nu ar fura și bani?

România a ajuns să nu mai fie luată în seamă, universitățile din România nu mai au nicio forță. Uitați-vă în top 500 universități din lume și nu cred că găsim nicio universitate din România.

Toate aceste practici au scăzut nivelul universitar în țara asta. Dacă profesorii universitari ajung profesori universitari cu teze plagiate, cum să mai sperăm că vreodată o vom scoate la capăt?

E vorba de viitorul nostru și al copiilor noștri e vorba și de profesioniștii care ies din aceste școli, e o practică generalizată și asta e foarte rău pentru noi toți”, a insistat Gheorghiu.