O turmă de capre a luptat alături de pompieri ca să salveze o pădure din Chile de la incendii

Publicat: 15 05. 2023, 14:32
Cruces a demarat proiectul după incendiile mortale din 2017. De atunci, turma ei a crescut de la 16 capre la 150 și speră să îi inspire și pe alții să urmeze exemplul, sursă foto: captură YT

În orașul Santa Juana din sudul statului Chile, lovit puternic de incendii la începutul acestui an, localnicii dețin o forță specială care ajută la combaterea incendiilor: o turmă de capre.

Tehnica, folosită și în Portugalia și Spania, se bazează pe pășunatul caprelor

Caprele au salvat deja o dată pădurea nativă din Bosques de Chacay, împiedicând parcul să fie mistuit de incendiile din februarie – alimentate de valurile de căldură și de o secetă cruntă – incendii care s-au soldat cu zeci de morți, mii de răniți și aproape 440.000 de hectare distruse în partea central-sudică a statului Chile.

„Parcul a fost înconjurat de incendii, dar a fost cu toate astea singurul loc verde rămas”, a declarat Rocio Cruces, cofondatoare a parcului de 16 hectare și a „Buena Cabra”, un proiect care folosește capre pentru a construi bariere împotriva incendiilor.

Tehnica, folosită și în Portugalia și Spania, se bazează pe pășunatul caprelor pentru a controla vegetația uscată și alte tipuri de vegetație care alimentează incendiile de pădure în timpul verii. De asemenea, excrementele de capră contribuie la îmbogățirea solului și la prevenirea eroziunii ulterioare.

„Focul a ajuns în pădurea noastră, dar numai primul rând de copaci a fost cu adevărat afectat, mai puțin de 10% din parc”, a declarat Cruces, adăugând că au izbucnit incendii mici, dar nu au avansat din cauza tufișurilor minime.

Cruces a demarat proiectul după incendiile mortale din 2017. De atunci, turma ei a crescut de la 16 capre la 150 și speră să îi inspire și pe alții să urmeze exemplul.

„În Chile, noi, oamenii, eșuăm în prevenirea incendiilor”, a declarat Francisco Di Napoli, un inginer silvic de la Universitatea din Concepcion din Chile, care este familiarizat cu tehnica, cunoscută sub numele de „pășunat strategic”.

„Aceste animale ne pot ajuta foarte mult”, a spus Di Napoli, adăugând că alte organizații ar trebui „să evalueze unde poate fi aplicată, să găsească locurile care ar putea să aliemnteze un incendiu și să pună caprele să mănânce vegetația de acolo”.