Un cabinet de tranziţie care a reuşit să-şi ducă la îndeplinire doar 3 ţinte din cele 20 stabilite. Aşa arată bilanţul primelor 100 de zile ale Guvernului Ponta 2. CAS-ul şi TVA nu au fost reduse, iar mediul de afaceri încă aşteaptă soluţii pentru relansare. Ba mai mult, potrivit specialiştilor, executivul nu ar da semne că vrea să îmbunătăţească ceva faţă de guvernarea anterioară.
Guvernul a tăiat la greu finanţările pentru autostrăzi, iar acum aşteaptă ca investitorii privaţi să se înghesuie la proiectele de tip parteneriat public-privat. Numai că nimeni nu face nimic pentru a-i atrage. Problemele legate de absorbţia fondurilor europene nu au dispărut nici în guvernul Ponta 2. Ţinta propusă este de 6,5 miliarde de euro, însă în primele luni ale anului, executivul a reuşit să atragă doar 200 de milioane de euro
„Momentan pare mai degrabă un guvern de tranziţie. Este un guvern mai degrabă tehnic decât politic care a promis o întoarcere de reforme sau noi reforme. Deschide un miliard de teme – pe educa ţie, pe sănătate, pe regionalizare – dar nu duce nimic la capăt. Sunt discuţii în neştire despre orice, dar senzaţia pe care o transmit este că nu fac mai nimic”, a declarat Adrian Moraru, director adjunct Institutul pentru Politici Publice.
Nici pe scena politică lucrurile nu stau mai bine. România n-a reuşit nici în acest an să intre în spaţiul Schengen, iar bugetul alocat ţării noastre la Consiliul European a nemulţumit Guvernul. Numirea unor manageri privaţi la companile de stat reprezintă un alt eşec al cabinetului condus de Victor Ponta. Şi asta pentru că din 3 directori, doar unul este cu adevărat privat, cel pus în fruntea Loteriei Române.
„Trebuie spus clar că avem nevoie de măsuri de stimulare economică şi TVA redusă în agricultură este o astfel de măsură – este greu să reduci evaziunea la o TVA de 24%, dar ai putea-o face la o TVA de 9%. Trebuie, în anume domenii, o separare de FMI, Guvernul trebuie să-şi asume riscuri, este nevoie de curajul de a pune piciorul în prag”, afirmă Florin Pogonaru, preşedinte Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România
La capitolul industrie, protestele au fost cap de afiş în ultima perioadă. Nici până acum guvernul nu a reuşit să găsească soluţii pentru salvarea combinatelor Oltchim şi Mechel. Problemele s-au ţinut lanţ şi în agricultură unde scandalurile din industria laptelui şi a cărnii de cal i-au ars la buzunare pe fermierii români.