O primă condiție pusă de Ungaria pentru a sprijini planul UE de relansare economică, în care România ar beneficia de 33 de miliarde de euro. Ce a spus premierul Viktor Orban

O primă condiție pusă de Ungaria pentru a sprijini planul UE de relansare economică, în care România ar beneficia de 33 de miliarde de euro. Ce a spus premierul Viktor Orban
foto: Facebook

Ungaria poate sprijini planul de relansare economică propus de UE dacă strategia nu va favoriza în mod nedrept țările bogate, a declarat premierul ungar Viktor Orban, joi, după o întâlnire cu ceilalți liderii celorlalte țări din Grupul de la Vișegrad, Polonia, Cehia și Slovacia, transmite Reuters.

O primă condiție pusă de Ungaria pentru a sprijini planul UE de relansare economică. Ce a spus premierul Viktor Orban

Viktor Orban a subliniat că este gata să lase deoparte aversiunea sa obișnuită față de a finanța orice prin împrumuturi, în condițiile în care „vremurile disperate necesită măsuri disperate. Putem accepta asta. Privim lucrurile cu o abordare pozitivă, dar sunt necesare multe schimbări”.

Premierul Ungariei susține că ideea de a oferi mai mulți bani țărilor bogate decât celor sărace e „absurdă”, și că acest lucru trebuie să se schimbe. Fondurile, spune liderul de la Budapesta, ar trebui utilizați într-o manieră ceva mai flexibilă.

România ar beneficia de 33 de miliarde de euro dacă planul devine realitate

România se numără printre principalele beneficiare ale planului de relansare economică prezentat de Comisia Europeană, în baza căruia ar urma să primească o finanțare de 33 de miliarde de euro, fiind astfel a șaptea țară din punct de vedere al sumelor alocate. Totuși, înainte să devină realitate, strategia mai are nevoie de acceptul Parlamentului European și al Consiliului.

„În perioada următoare, Parlamentul European și guvernele statelor membre vom decide împreună în ce domenii, pe ce proiecte și în ce condiții se vor aloca acești bani”, a explicat Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al PPE.

El a explicat că „un lucru foarte important este că Parlamentul European va avea putere legislativă pe fiecare dintre aceste domenii, câți bani vor fi folosiți pe proiecte de cercetare, pe dezvoltare, pe infrastructură etc. Europarlamentarii vin din toate regiunile Europei. Cunosc cel mai bine nevoile oamenilor, ale întreprinderilor, ale regiunilor, știu ce investiții sunt necesare în spitale și în școlile din regiunile lor. Implicarea Parlamentului European garantează că acest fond este mai bun și mai apropiat nevoilor reale din teritoriu”.

„Încă un lucru important: Comisia Europeană a anunțat ieri că accentul va fi pus pe noile priorități ale Uniunii Europene, adică vor avea o șansă mai bună de a fi finanțate proiecte care au componentă digitală, de protecția mediului, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, de îmbunătățire a eficientei energetice”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`