O nouă ședință la Cotroceni pentru gestionarea crizei COVID-19. Președintele Iohannis se întâlnește, miercuri, la ora 12, cu premierul Orban și mai mulți miniștri (VIDEO)

Publicat: 06 05. 2020, 10:14
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat o nouă ședință la Palatul Cotroceni, miercuri, ora 12, cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, pentru gestionarea crizei COVID-19. Titularii de portofolii care vor mai lua parte la discuție sunt Marcel Vela (Interne), Nicolae Ciucă (Apărare Națională), Virgil Popescu (Economie, Energie și Mediul de Afaceri), Monica Anisie (Educație și Cercetare), dar și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

România intră în stare de alertă din 15 mai. Ce a spus președintele Iohannis despre relaxarea restricțiilor și criza COVID-19

Vestea vine în contextul în care starea de urgență din România expiră în 14 mai. Totuși, în 15 mai, la nivel național va fi instituită stare de alertă, situație excepțională care va permite actualizarea regimului de restricții și care va fi marcată de începerea relaxării graduale a restricțiilor de carantină. Astfel, începând cu jumătatea lunii curente, românii se vor putea deplasa în interiorul localităților fără a mai declara în prealabil unde se duc, lucru ce nu va fi valabil și pentru călătoriile interurbane, ce vor fi permise doar pentru motive justificate, precum, spre exemplu, cele profesionale.

Tot din 15 mai se vor redeschide și frizeriile, cabinetele stomatologice și muzeele. Chiar și așa, încă vor fi interzise grupurile mai mari de trei persoane, iar președintele Iohannis a precizat că autoritățile vor evalua constant situația, astfel că la fiecare două săptămâni, după caz, ar putea fi relaxate sau reinstituite o serie de restricții.

„Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare. Nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei. Nu vom putea, o vreme destul de bună, să ieșim, de exemplu, la restaurant sau la mall. Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios. Aceste lucruri, sigur, vor fi încă detaliate. În majoritatea unităților, fie ele comerciale sau economice, sau de stat, la ușă va fi cineva care ne măsoară temperatura, să nu permitem accesul persoanelor bolnave, fiindcă ele reprezintă un risc. (…) Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Știu că sunt mulți care își doresc, de exemplu, să se reia competițiile sportive. Dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”, declara președintele Iohannis anterior anunțului privind instituirea stării de alertă.

Șeful statului a adăugat că este „foarte conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, le-a fost greu să își reducă viața într-un fel total neașteptat. Eu sunt foarte conștient că medicilor le-a fost extrem de greu, că personalului medical i-a fost extrem de greu și îi este în continuare, dar împreună am obținut aceste rezultate. Repet, pericolul nu a trecut. Este nevoie în continuare de maximă atenție. Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viața noastră normală, pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci, 15 mai, dragii mei, nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală, așa cum o știm noi de dinainte de pandemie”.