O nouă Ordonanță în Educație: Educatorii şi învăţătorii trebuie să-şi termine facultatea în următorii şase ani pentru a-și păstra postul
Educatorii şi învăţătorii din România trebuie să-şi termine facultatea în următorii şase ani pentru a-şi continua activitatea în funcţiile didactice pe care le ocupă în învăţământ, potrivit unei ordonanţe de urgenţă din decembrie 2012. Ordonanţa a apărut în Monitorul Oficial în ultimele zile ale Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei. Aceasta a precizat însă că aceste funcţii nu erau prevăzute în legea învăţământului, iar ordonanţa de urgenţă a corectat acest aspect.
„În acest moment, avem circa 40 de mii de invăţătoare/învățători, educatoare/educatori. Aceste funcţiuni didactice nu sunt prevăzute de legea 1. Ca urmare, noi i-am putut salariza pentru că în legea de salarizare erau prinse aceste funcţii. Cei care se află în sistem şi deţin aceste funcţii, cu studiile aferente, până când ies din sistem pe cale naturală sau prin studii, ar fi trebuit să se rfegăsească în legea învăţământului. Ordonanţa vine şi corectează ceea ce îi lipseşte legii învăţământului precizând aceste funcţii”, a declarat Andronescu, potrivit HotNews.
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă apărută în Monitorul Oficial în decembrie 2012, în ultimele zile ale Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei, toţi educatorii şi învăţătorii din România trebuie să absolve studii de licenţă în următorii şase ani pentru a-şi continua activitatea în funcţiile didactice pe care le ocupă.
„Ministerul Justiţiei a spus bine. Puteţi să reintroduceţi funcţiile, dar ar fi potrivit să daţi şi un termen, ca ei să-şi poată completa studiile şi să devină din educatoare şi învăţătoare, să devină profesor pentru învăţământul preşcolar şi primar. Parlamentul are şi dreptul şi competenţele să modifice competenţele ordonanţei. Noi am introdus aceste funcţii, pentru că ele nu erau prevăzute de legea învăţământului”, a mai spus fostul ministru.
Măsura nu este însă placul unor reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ.
„Măsura asta este doar ca să dăm bani unora la facultăţi particulare. Un profesor care a făcut Liceul Pedagogic şi are 30 de ani vechime este un meseriaş. Nu-l schimbă acum o hârtie după 2-3 ani la facultate. Sunt educatori sau învăţători care au 50 şi ceva de ani şi riscă să-şi piardă postul la câţiva ani înainte de pensie”, spune Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ
Fostul ministru al Educaţiei a declarat însă că există soluţii în astfel de situaţii.
„Cel care are această meserie şi-o poate exercita în continuare şi Parlamentul, prin cele 2 comisii, prin plenul celor 2 camere, ar putea să decidă că rămân cu funcţia de educatoare sau învăţătoare, cele mai multe fiind doamne, până ating vârsta de pensie. Asta se poate întâmpla. Pentru aviz min Justiţiei ne-a cerut să precizăm un termen pentru atingerea profesiunii de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv pentur învăţământul primar”, a mai spus Ecaterina Andronescu.