O delegație a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn (în imagine), se va afla în România în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, pentru a analiza ultimele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.
Simona Bucura-Oprescu (PSD), ministrul Muncii, a declarat că venirea FMI în România e o chestiune de rutină.
„O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul din 29 ianuarie până la 1 februarie 2024 pentru o vizită cu caracter obişnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”, se arată în anunţul FMI semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, citat de Agerpres.
Ultima vizită a FMI a fost în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023, pentru analiza anuală a economiei.
Kees Martijn consideră că pachetul fiscal adoptat în toamna anului trecut de Guvern este un pas în direcţia bună, dar e nevoie de reforme suplimentare: „Alte reforme în ceea ce priveşte taxele sunt necesare pentru a creşte veniturile, eficienţa şi corectitudinea. O creştere a veniturilor de peste 2% din PIB în afara celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani”.
La momentul respectiv, experţii FMI au mai recomandat: eliminarea scutirilor, privilegiilor şi lacunelor rămase, o nouă eficientizare a TVA, implementarea unui impozit reformat pe proprietate şi încurajarea tranziţiei la o economie verde.
Reprezentanții FMI au mai susținut că rata inflaţiei va scădea de la 7% la 4% la finalul anului 2024, dar va rămâne peste ţinta Băncii Naţionale a României (BNR).
„Venirea FMI în România e o chestiune de rutină, de analiză a indicatorilor macroeconomici. Vom avea şi noi, la Ministerul Muncii, o întâlnire cu delegaţia marţi dimineaţa, la 9.00. Nu avem nicio problemă în sensul acesta”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3.
Aceasta a mai susținut că România nu are acord cu FMI și că Guvernul României a fost responsabil, luând măsurile de creștere a veniturilor românilor la pachet cu măsuri pentru o mai bună colectare a veniturilor la bugetul statului.