O misiune FMI vine luni în România pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice. Ministrul PSD al Muncii: „E o chestiune de rutină. Guvernul a fost responsabil cu măsurile de creștere a veniturilor ”

O misiune FMI vine luni în România pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice. Ministrul PSD al Muncii: „E o chestiune de rutină. Guvernul a fost responsabil cu măsurile de creștere a veniturilor ”
Conferinta de presa organizata la finalul vizitei in Romania a unei delegatii a Fondului Monetar International, la sediul BNR, in Bucuresti, 4 octombrie 2023. Inquam Photos / Octav Ganea

O delegație a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn (în imagine), se va afla în România în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, pentru a analiza ultimele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.

Simona Bucura-Oprescu (PSD), ministrul Muncii, a declarat că venirea FMI în România e o chestiune de rutină.

FMI vine din nou în România

„O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul din 29 ianuarie până la 1 februarie 2024 pentru o vizită cu caracter obişnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”, se arată în anunţul FMI semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, citat de Agerpres.

Ultima vizită a FMI a fost în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023, pentru analiza anuală a economiei.

Kees Martijn consideră că pachetul fiscal adoptat în toamna anului trecut de Guvern este un pas în direcţia bună, dar e nevoie de reforme suplimentare: „Alte reforme în ceea ce priveşte taxele sunt necesare pentru a creşte veniturile, eficienţa şi corectitudinea. O creştere a veniturilor de peste 2% din PIB în afara celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani”.

La momentul respectiv, experţii FMI au mai recomandat: eliminarea scutirilor, privilegiilor şi lacunelor rămase, o nouă eficientizare a TVA, implementarea unui impozit reformat pe proprietate şi încurajarea tranziţiei la o economie verde.

Reprezentanții FMI au mai susținut că rata inflaţiei va scădea de la 7% la 4% la finalul anului 2024, dar va rămâne peste ţinta Băncii Naţionale a României (BNR).

Ce a spus ministrul Muncii despre venirea delegației FMI în România

„Venirea FMI în România e o chestiune de rutină, de analiză a indicatorilor macroeconomici. Vom avea şi noi, la Ministerul Muncii, o întâlnire cu delegaţia marţi dimineaţa, la 9.00. Nu avem nicio problemă în sensul acesta”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3.

Aceasta a mai susținut că România nu are acord cu FMI și că Guvernul României a fost responsabil, luând măsurile de creștere a veniturilor românilor la pachet cu măsuri pentru o mai bună colectare a veniturilor la bugetul statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)