"O majoritate nu poate fi încropită decât cu ”formule imorale” – gen UNPR, ALDE, UDMR". Patru scenarii propuse de Sebastian Lăzăroiu pentru formarea unui nou Guvern

Publicat: 04 11. 2015, 14:10

Victor Ponta și Guvernul României au demisionat miercuri, după ce peste 15.000 de oameni au ieșit în stradă revoltați de neregulile pe care autoritățile le comit. Astfel, Ponta și ai lui pleacă de la Palatul Victoria, dar revolta românilor împiedică formarea unei noi majorități parlamentare.

Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu este de părere că “o majoritate nu poate fi încropită decât cu > – gen UNPR, ALDE, UDMR. Când publicul are o sensibilitate foarte ridicată la standardele morale (situația din aceste zile) chiar și formule care păreau acceptabile înainte devin ofensatoare”.

„Alegeri anticipate, Guvern majoritar, Guvern minoritar sau Guvern tehnocrat”, acestea sunt soluțiile pe care Lăzăroiu le anticipează pentru înclocuirea Executivului Ponta.

Ecoul tensiunilor de la Palatul Victoria se aude până la Cotroceni. Iohannis este într-o situație dificilă.  Trebuie să asigure stabilitatea politică, “dar are o mulțime de constrângeri de ordin moral, electoral și bugetar”, spune Lăzăroiu.

Va fi interesant de urmărit cum se va ajunge la echilibrul cel mai puțin costisitor”, adaugă acesta.

Scenariul 1 – Alegeri anticipate. E greu de pus în practică. Pentru a ajunge la alegeri anticipate e nevoie să cadă două propuneri de cabinet consecutiv în decurs de 60 de zile. Niciun parlamentar, luat individual, nu vrea să-și scurteze mandatul cu un an. Indiferent de ordinul de la partid, parlamentarii vor refuza să intre într-un asemenea joc.

Scenariul 2 – Guvern majoritar. Adică, o coaliție de partide care să-și asume guvernarea până la parlamentarele de anul viitor și care să aibă 50%+1 din totalul membrilor Parlamentului actual.

Iohannis nu va putea nominaliza un candidat de la PSD, fără să riște să-și ruineze cota de popularitate.

Așadar, o majoritate se va constitui în jurul PNL, al doilea grup ca mărime în Parlament.

Dar, o majoritate nu se poate face fără UNPR, UDMR, ALDE.

Dacă PNL va lua UNPR în guvern, PSD câștigă alegerile parlamentare de anul viitor fluierând.

Nici cu Tăriceanu nu vom avea o majoritate onorabilă.

UDMR a contestat la CCR votul prin corespondență, susținut de Iohannis și PNL, deci compromisul ar fi compromițător pentru liberali.

Practic, liberalii sunt constrânși să recruteze parlamentari pentru o nouă majoritate, dar să nu se alieze cu niciun partid enumerat mai sus.

Scenariul 3 – Guvern minoritar. Liberalii forțează un sprijin majoritat pentru un nou cabinet, sub amenințarea anticipatelor. Adică, Iohannis propune un șef al Executivului susținut doar de PNL. Dacă nu trece, propune un al doilea, care trece. Poate că nici nu se va ajunge la al doilea vot și va trece din prima încercare.

Un guvern minoritar în an electoral este ”otravă”. Toate propunerile populiste vor trece de plen, bugetul de anul viitor (dar și din 2017) va fi grevat de o mulțime de angajamente imposibil de onorat fără a arunca economia în haos.

Scenariul4 – Guvern tehnocrat. Un guvern cu miniștri fără apartenență politică, propuși de un partid sau mai multe.

Greu de găsit tehnocrați de valoare care să-și dorească să intre într-un cabinet al cărui rol va fi doar să organizeze alegerile și să administreze țara un an de zile.

În plus, un guvern tehnocrat va fi chiar mai fragil decât unul minoritar, din rațiunile de mai sus. Parlamentul își va face toate damblalele populiste la anul și va dinamita economia.

E posibilă o formulă hribidă – adică, un premier tehnocrat (gen Cioloș, fost comisar european) cu miniștri politici. Dar din ce partide vor veni miniștrii? ”Back to square one”, adică problema semnalată mai sus la guvernul majoritar”, explică fostul consilier prezidențial într-un articol pentru politicscan.ro.

Premierul Victor Ponta a anunţat într-o declaraţie făcută la Guvern că îşi depune mandatul, după ce, în seara de marți, zeci de mii de oameni au cerut în stradă demisiile politicienilor. De asemenea, edilul Cristian Popescu Piedone a demisionat de la Primăria Sectorului 4.

Revolta românilor a pornit după ce 32 de tineri au murit în urma incendiului care a izbucnir vineri seară în clubul Colectiv. (Detalii AICI)