O jurnalistă ucraineană, care acoperea subiecte despre războiul din Siria, a fost răpită de rebeli

O jurnalistă ucraineană, care acoperea subiecte despre războiul din Siria, a fost răpită de rebeli
Poliția din Siria, alături de diplomați ruși și ucrainieni, a demarat o căutare pe numele jurnalistei Anhar Kochneva, femeia fiind răpită de către rebeli sirieni. Femeia, cunoscut reporter al războiului...

Poliția din Siria, alături de diplomați ruși și ucrainieni, a demarat o căutare pe numele jurnalistei Anhar Kochneva, femeia fiind răpită de către rebeli sirieni.

Femeia, cunoscut reporter al războiului din Siria, lucra pentru mai multe instituții de presă din Rusia și era cunoscută pentru simpatia pentru regimul liderului Bashar al-Assad, scrie Voice of Russia.

Femeia a dispărut pe 10 octombrie, iar ultimul semn pe care l-a transmis a fost un mesaj către fostul său soț. În acel mesaj, jurnalista scria că speră  că totul se va sfârși cu bine și îi cerea acestuia să nu îi scrie un răspuns.

Potrivit colegilor săi de muncă, Kochneva a călătorit pe 9 octombrie alături de un alt coleg în orașul Tartus. În ziua următoare, femeia trebuia să călătorească în Homs, alături de un coleg de la postul de televiziune rusesc din Siria pentru care lucra.

Femeia a primit numeroase amenințări din partea rebelilor pentru poziția politică pe care și-o asumase, povestește Darya Mitina, director la Comitetul de Solidarotate pentru libieni și sirieni, o cunoscută de-a jurnalistei.

”Era bătut în cuie că va merge în Homs, singură, să transmită un material pentru un echipaj de televiziune. S-a urcat într-un taxi și a plecat încolo. Ea este de neînduplecat în privința înclinației sale politice, iar acest lucru i-a atras multe amenințări, pe telefon și pe Internet. Iar atunci când nu are însoțit, ea pleacă singură, se descurcă, araba este a doua sa limbă”, a povestit sursa.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a „ordonat clarificarea tuturor circumstanţelor acestui incident şi apărarea drepturilor” jurnalistei răpite, a declarat serviciul de presă al preşedinţiei într-un comunicat.

Anhar Kocineva, născută în 1972, a ajuns la Damasc la sfârşitul lui septembrie.

Kocineva, care vorbeşte fluent araba, a avut numeroase intervenţii la televiziunea siriană pentru a apăra regimului lui Bashar al-Assad şi a primit imediat ameninţări din partea rebelilor, a afirmat una dintre prietenele ei, citată duminică de site-ul cotidianului rus Izvestia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`