Asemeni deja celebrului Snowden, un român a locuit în zona de tranzit a Aeroportului Internaţional Henri Coandă timp de nu mai puţin de cinci ani. Este vorba de apatridul Marin Mogoş, expulzat din Germania în anul 2002, care a trăit, alături de soţie şi cei trei copii, chiar în aeroport.
Asemeni lui Viktor Navorski, personajul principal din filmul regizat de Steven Spielberg, şi Edward Snowden, s-a trezit în posesia unui paşaport invalid, după ce a aterizat la Moscova, de unde plănuia să-şi continue călătoria către America de Sud. Aşa că, începând cu data de 23 iunie, cel care a declanşat un scandal de amploarea unui tsunami în întreaga lume, a rămas blocat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo.
Snowden este în prezent „omul fără ţară”, pentru că în Bolivia, Nicaragua sau Venezuela, ţările sudamericane care i-au oferit azil politic, nu poate ajunge, iar Rusia, prin vocea preşedintelui rus Vladimir Putin, a susţinut că nu vrea să-şi pericliteze relaţia cu Washingtonul din cauza unui fugar, deşi în prezent autorităţile iau ia în considerare emiterea unui permis temporar de şedere în Rusia.
Cazul lui Snowden nu este însă singular.
Chiar în România, apatridul Marin Mogoş, expulzat din Germania în anul 2002, a trăit, alături de soţie şi cei trei copii, timp de cinci ani, în zona de tranzit a Aeroportului Internaţional Henri Coandă.
Marin Mogoş, apatrid din anul 1990, a fost expulzat din Germania, în baza unui ordin care viza toti apatrizii. Autorităţile române au acceptat preluarea lui Mogoş şi a familiei, însă nu le-au permis părăsirea zonei de tranzit, întrucât aceştia au refuzat cetăţenia română.
În luna martie a anului 2007, Mogoş s-a spânzurat cu o sârmă, de o ţeavă. Familia a acceptat ulterior cetăţenia română.
Alte cazuri înregistrate pe glob au fost cele ale refugiatului iranian Mehran Karimi Nasseri, care şi-a petrecut 18 ani în terminalul aeroportului parizian Charles de Gaulle după ce şi-a pierdut actele, al lui Hiroshi Nohara, pasager japonez care a trăit voluntar aproape patru luni pe aeroportul din Ciudat de Mexico, al lui Sanjay Shah, un kenian care a încercat să intre în Marea Britanie cu un paşaport fals, şi, revenit la Nairobi, a rămas în terminalul aeroportului timp de 13 luni, în semn de protest.
La fel de cunoscut este şi cazul iranienei Zahra Kamalfar, care a fugit din ţară cu cei doi copii ai săi, după ce soţul a fost executat de autorităţile iraniene. A trăit în aeroportul moscovit Şeremetievo timp de 10 luni, înainte de a primi azil în Canada, în anul 2007.