O exoplanetă de culoarea albastru cobalt, ce amintește de cea a Terrei văzută din spațiu, a fost descoperită în premieră de astronomi, ce au reușit prin intermediul telescopului Hubble, să determine culoarea sa exactă, relatează AFP.
Exoplaneta este situată la o distanță de 63 ani-lumină de Terra, în constelația Vulpea. A fost denumită HD 189733b și este o uriașă gazoasă, neospitalieră eptnru viața terestră și se află pe o orbită apropiată de steaua sa.
Atmosfera sa schimbătoare este toridă, cu temperaturi ce depășesc 1.000 grade Celsius și vânturile suflă cu viteze de peste 7.000 kilometri pe oră.
Este pentru prima dată când astronomii au reușit să determine culoarea unei planete din afara Sistemului Solar.
Culoarea sa albastră nu provine de la reflexia unui ocean, ci este cauzată de o atmosferă cețoasă și turbulentă, compusă din hidrogen și încărcată cu particule de silicat, ce difuzează o lumină albastră.
„Este dificil să ştii cu exactitate ceea ce cauzează culoarea atmosferei unei planete, chiar şi pentru planetele din Sistemul Solar. Însă aceste observaţii noi au adăugat o piesă de puzzle despre natura şi atmosfera planetei HD 189733b. Am alcătuit treptat o imagine mai complexă a acestei planete exotice„, a declarat Frédéric Pont, coordonatorul astronomilor de la Universitatea Exeter din marea Britanie.
HD 189733b parcurge un ocol complet în jurul stelei sale în 53 de ore şi este de aproximativ 10% mai mare decât Jupiter.