„Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”. Declarațiile unui medic din Iași, după ce o pacientă s-a trezit din comă și a început să cânte

„Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”. Declarațiile unui medic din Iași, după ce o pacientă s-a trezit din comă și a început să cânte
Sursa foto: Freepik

O pacientă care și-a revenit miraculos din comă și a început să cânte, a șocat angajații unui spital din Iași. „Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu” este replica medicului care a fost de față la întâmplarea neobișnuită.

În 2019, o asistentă medicală din Bacău a intrat inexplicabil în comă după un transplant hepatic. La fel de brusc și de neașteptat, femeia și-a revenit din comă, după 2 săptămâni, și a început să cânte, declară doctorului Cristian Lupașcu, șeful Clinicii II Chirurgie de la spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, pentru Știrile ProTv.

Cum a început totul

Femeia fusese diagnosticată cu ciroză hepatică și a beneficiat de un transplant de ficat la centrul din Iași, după 2 ani de așteptare. La 6 zile după operație, deși totul părea că a decurs bine, femeia a intrat în comă.

”Deși postoperator evoluția femeii era bună, la 6 zile după intervenție a intrat în comă. Nu mai răspundea la stimuli. Au fost realizate diverse investigații imagistice, au consultat-o cei mai buni neurologi din Iași, precum și un profesor de neurologie din SUA. Toți spuneau același lucru, că nu au mai văzut așa ceva și nu sunt speranțe ca pacienta să își mai revină. Deși nu răspundea la stimuli, grefa funcționa foarte bine, la fel și inima și celelalte organe. Dar neurologic era în comă. Ne-am gândit la un AVC, dar l-am exclus după primirea rezultatelor. Prognosticul era sumbru. L-am anunțat și pe fiul ei, care era medic, că mama sa are șanse minime”, a povestit doctorul Cristian Lupașcu, pentru Știrile ProTv.

Când medicația administrată nu dădea niciun rezultat, muzica a fost cea care a ajutat-o

Medicii și asistentele spitalului din Iași cunoșteau faptul că, în trecut, femeia făcuse lecții de canto, însă nu s-au gândit că muzica ar putea să fie adevărata sa salvare.

„Mă duceam în fiecare zi la patul ei și chiar dacă era în comă îi vorbeam și o strigam pe nume. La un moment dat a început să miște puțin globii oculari și apoi în fiecare zi făcea progrese minuscule, deschidea ochii, mișca degetele, dădea din cap, dar nu vorbea. Cel mai greu și-a revenit limbajul. Ne gândeam deja că nu o să mai vorbească și nu o să mai cânte niciodată. Într-o zi, aflându-mă lângă patul ei mi-a venit în minte să îi cer să cânte o notă muzicală și i-am spus să îmi dea un LA minor. Într-o secundă am auzit din gura pacientei nota muzicală. Toți medicii care erau atunci în salon au început să aplaude. Femeia și-a revenit cortical încet, încet. Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”, a mai povestit doctorul Cristian Lupașcu.

Deși medicul de la spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași susține că a fost vorba despre o minune, nu a încetat să caute explicațiile științifice pentru care femeia și-a revenit, la 2 săptămâni după ce a intrat în comă.

”Medical vorbind, probabil că a fost vorba de două lucruri. Primul se referă la faptul că a stat poate prea mult pe lista de așteptare și creierul ei, aflat în această insuficiență hepatică a avut mai mult de suferit decât la alți pacienți. Iar al doilea aspect a fost acela că, văzând-o în această stare de comă, i-am schimbat complet medicația pe care i-o dădeam la început”, a declarat medicul Cristian Lupașcu.

Drumul lung către vindecare

Povestea femeii a fost cu final fericit, chiar dacă drumul spre vindecare a fost unul lung și greu. După exerciții de logopedie și la 3 luni de la intervenție, femeia articula cu greu cuvintele. După un an de la operație, vorbea destul de bine și reușea să spună tot ce avea de spus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`