Comisia Europeană a aprobat modificările propuse de Guvernul Ciolacu la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Asta înseamnă că guvernanții nu mai sunt limitați de pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile. Pe de altă parte, România pierde fonduri consistente pentru contrucția de spitale.
„Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Național de Redresare și Reziliență al României, de astăzi scăpăm definitiv de coșmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la înghețarea punctului de pensie până în 2070.
Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experții Bancii Mondiale și ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari”, a transmis marți, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Din PNRR a fost eliminat pragul de 9,4% din PIB, dar a rămas prevederea că nouă lege a pensiilor ar trebui să mențină cheltuielile statului cu pensiile la un nivel sustenabil pe termen lung, precizează Observator News.
Potrivit surselor Observator, Marcel Boloș, ministrul de Finanțe susținut de PNL, a avertizat marți, în coaliție, că noua lege a pensiilor va duce deficitul la peste 6% din PIB, în 2024 și 2025. Asta în condițiile în care România e singura țară din UE în procedură de deficit excesiv și ar trebui să revină cu deficitul sub pragul de 3%.
Ce n-a precizat premierul Ciolacu în mesajul său e, însă, ce a pierdut România prin modificarea PNRR propusă de guvernul său. Este vorba despre 2,1 miliarde de euro din granturi, bani gratis de la Comisia Europeană, și 740 de milioane de euro – bani pentru spitale și secții de terapie Intensivă. România nu va mai primi acești bani.
Sursa citată mai precizează că noul PNRR include, în schimb, mai mulţi bani pentru energia verde şi tranziţia digitală. Este vorba despre o finanţare suplimentară de 1,4 miliarde de euro pe capitolul REPowerEU, care devine parte integrantă din PNRR.