Noua Comisie Europeană își va prelua atribuțiile cu întârziere: Se cere urgentarea procedurilor de numire a comisarilor din partea României, Ungariei şi Franţei

Publicat: 16 10. 2019, 20:29
Foto: Ursula von der Leyen (sursă: hepta.ro)

Noua Comisie Europeană va fi întârziată până în decembrie pentru a da timp României, Ungariei şi Franţei să propună noi candidaţi, în locul celor respinşi de Parlamentul European. Guvernul Ludovic Orban ar putea face propunerea de candidat dacă e votat până atunci.

În aceste condiții, se cere urgentarea procedurilor de numire a comisarilor din partea României, Ungariei şi Franţei.

Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European Jaume Duc a anunțat, într-un mesaj pe Twitter, că Legislativul european este pregătit să permită echipei conduse de Ursula von der Leyen să-și preia atribuțiile cu o lună mai târziu decât era prevăzut, adică de la 1 decembrie.

”Parlamentul este pregătit să voteze la timp permiterea noii Comisii să înceapă la 1 decembrie, cere numirea rapidă a celor trei noi candidați desemnați”, a scris pe Twitter Jaume Duc.

Noua Comisie Europeană trebuia să își înceapă mandatul la 1 noiembrie, însă calendarul anunțat inițial nu mai poate fi respectat ca urmare a respingerii candidaților din România, Ungaria și Franța.

De altfel, chiar președintele Parlamentului European, David Sassoli, estima încă de zilele trecute că probabil totul va fi amânat pentru 1 decembrie.
Astfel, în acest termen, România, Ungaria şi Franţa trebuie să propună noi candidaţi, în locul celor respinşi de Parlamentul European.

Această amânare ar putea da ocazia guvernului Ludovic Orban, dacă va fi învestit în funcție, să facă o nouă propunere de comisar european. Totul are loc în contextul în care președintele-ales Ursula von der Leyen l-a respins de facto pe Dan Nica, propus de premierul Viorica Dăncilă după eșecul Rovanei Plumb.

Comisia JURI din Parlamentul European i-a transmis preşedintelui Parlamentului European că nici Plumb, nici candidatul Ungariei nu au îndeplinit condiţiile de integritate şi conduită.

Anterior moțiunii de cenzură adoptată de Legislativ, Viorica Dăncilă a anunțat că propunerea Executivului este Dan Nica, iar cea de rezervă este Gabriela Ciot, după ce Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcția de comisar european pentru Transporturi.