Nou protest în Parlament. Lider de sindicat: Funcţionarii publici parlamentari din Camera Deputaţilor se află în grevă japoneză pe termen nelimitat

Nou protest în Parlament. Lider de sindicat: Funcţionarii publici parlamentari din Camera Deputaţilor se află în grevă japoneză pe termen nelimitat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aproximativ 100 de funcţionari publici din Parlament au protestat, marţi, la Camera Deputaţilor. Ei resping oferta Guvernului de majorare a salariilor cu 10% și cer 25-30%, reclamând că lor, spre deosebire de restul bugetarilor, nu li s-au mai mărit salariile din 2017.

Funcționarii Parlamentului cer salarii mai mari

Ei spun că majorarea de 10%, în două tranșe, avansată de Guvern e prea mică deoarece echivalează cu câte 200 de lei în plus la salariu pentru fiecare tranșă.

Aceștia reclamă că salariile nu le-au mai crescut din 2017, deși, de atunci și până acum, rata inflaţiei este de peste 40%, informează Agerpres.

Luni, aproximativ 100 de funcţionari publici din Senat au protestat, spontan, în foaierul din faţa sălii de plen, iar săptămânile trecute au protestat tot angajații de la Parlament, dar și cei din aparatul de lucru al Guvernului.

Grevă japoneză la Parlament

„Suntem nemulţumiţi de viziunea conducătorilor, Guvernului, Parlamentului asupra importanţei instituţiei Parlamentului României. (…)

Funcţionarii publici parlamentari din Camera Deputaţilor se află începând de luni 27 mai în grevă japoneză pe termen nelimitat, ca formă de protest faţă de nivelul salarial incorect în raport cu importanţa instituţiei în statul de drept şi cu atribuţiile şi incompatibilităţile stabilite prin lege aplicabile funcţionarului public parlamentar. Am informat conducerea Camerei despre acest demers. (…)

Nouă nu ni s-au mai mărit salariile din 2017. Am muncit în tăcere 30 de ani, dorim să se vadă şi să se audă glasul nostru. (…)

Salariile au crescut constant în tot sectorul bugetar, mai puţin la noi, din 2017”, a declarat Alina Grigorescu, lider al Sindicatului funcţionarilor publici parlamentari din Camera Deputaţilor.

Întrebată dacă vor fi în grevă japoneză toţi angajaţii sau doar membrii de sindicat, aceasta a răspuns: „Protestează toţi angajaţii funcţionarii publici parlamentari. E un protest al angajaţilor Parlamentului României, nu este un protest al sindicatelor, membrilor de sindicat, al funcţionarilor publici. Oamenii sunt nemulţumiţi indiferent dacă fac parte din sindicat sau nu”.

Ea a mai precizat că deocamdată nu există un consens privind declanșarea unei eventuale greve generale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`