Norica Nicolai: Numirea directă a procurorilor șefi poate fi considerată o nerespectare a angajamentelor României

Publicat: 29 03. 2013, 19:54

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a declarat, vineri, că România trebuie să se consulte cu reprezentanții Comisiei Europene privind numirea șefilor de la DNA și Parchetul General.

Potrivit acesteia, „nerespectarea procedurilor convenite cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la numirea procurorilor șefi ai Parchetului și ai DNA ar dovedi de fapt că politicienii români nu sunt interesați de a clarifica situația MCV, ci doar numirea fără respectarea nici unui fel de criterii a acestor persoane”.

„Părerea mea este că, în procesul de numire a procurorilor șefi, România ar trebui să se consulte cu reprezentanții Comisiei Europene în legătură cu existența și menținerea acestor criterii de selecție convenite, întrucât posibilitatea numirii directe ar putea fi considerată o nerespectare a angajamentelor luate de statul român și ar risca să contureze ideea interesului clasei politice de a controla justiția”, a declarat Norica Nicolai, transmite Hotnews.

Afirmațiile vin după ce premierul Victor Ponta a anunțat că a renunțat la procedura de selecție a candidaților și îi va desemna pe șefii DNA și Parchetului General săptămâna viitoare, după consultări cu CSM și președintele Traian Băsescu.

Reația Noricăi Nicolai este prima poziție publică a unui lider PNL în chestiunea numirii șefilor DNA și Parchetului General, numire asumată de Victor Ponta, ministru interimar al Justiției.