Noile Legi ale Educației, votate în Senat chiar în prima zi de grevă generală a profesorilor / USR și Forța Dreptei le vor ataca la CCR: Aceste legi instituie un sistem al ”specialilor”, protejează plagiatorii și cresc controlul politicului (VIDEO)

Noile Legi ale Educației, votate în Senat chiar în prima zi de grevă generală a profesorilor / USR și Forța Dreptei le vor ataca la CCR: Aceste legi instituie un sistem al ”specialilor”, protejează plagiatorii și cresc controlul politicului (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Proiectele Legilor Educației au fost votate de Senat, cameră decizională, luni, în prima zi de grevă generală a profesorilor. USR a anunțat deja că le va ataca la Curtea Constituțională. Amintim că proiectele au fost votate, pe 10 mai, și în Camera Deputaților. Și la vremea respectivă au fost dur criticate de USR.

Legile Educației au trecut și de Senat

La proiectul Legii Învățământului Preuniversitar au fost 82 de voturi ”pentru” și 28 ”împotrivă”, iar la proiectul Legii Învățământului Superior au fost 79 de voturi ”pentru” și 28 ”împotrivă”, informează Edupedu.ro.

Principalele prevederi ale noilor Legi ale Educației:

  • Examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Națională
  • Religia, impusă ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifică a profilului sau specializării
  • Profesorii care nu au locuință în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului
  • Condamnații penal și cadrele didactice sancționate nu pot fi membri în consiliul de administrație al școlii
  • Hotărârile CA se vor lua cu majoritate de voturi, nu cu două treimi, cum este acum
  • Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților. Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii.
  • Educația elevelor gravide și a elevilor părinți, introdusă pentru prima dată în legea învățământului.
  • Exmatricularea elevilor, introdusă în proiectul de lege a învățământului.

Sursa citată mai amintește că obligația profesorilor de a promova diversitatea ca resursă de învățare, criticată de cultele religioase, a fost eliminată de deputații din Comisia de învățământ și înlocuită cu „respectarea diversității“.

De asemenea, amendamentele care prevedeau bani pentru materialele profesorilor și posiblitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe lună au fost eliminate din proiectul Legii Învățământului Preuniversitar.

USR și Forța Dreptei atacă la CCR noile Legi ale Educației

Cătălin Drulă, președintele USR, a anunțat că formațiunea pe care o conduce, precum și Forța Dreptei, partidul condus de Ludovic Orban, vor ataca ambele legi la CCR: „PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR”.

„În forma votată de PSD şi PNL, noile legi încalcă principiul egalităţii în drepturi, încălcă dreptul la învăţătură, încălcă dreptul la viaţă privată, încalcă dreptul de proprietate publică. USR şi Forţa Dreptei vor invoca în sesizare şi o serie întreagă de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greşeli de redactare, terminologii eronate şi paralelisme legislative”, se arată într-un comunicat al USR.

USR acuză că noile Legi ale Educației vor duce la instituirea unui sistem al ”specialilor” chiar din şcoală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-şi vor permite meditaţii, vor reduce gradul de incluziune al elevilor şi nu vor rezolva problema abandonului.

Mai mult, noile legi cresc controlul politic asupra celor care administrează școlile, protejează făţiş plagiatorii şi impostorii și transformă universităţile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori „aleşi pe viaţă”.

„Programul ”România Educată” este un fiasco, iar aceste legi o simplă fanfaronadă! Reforma Educaţiei o fac profesorii în sala de clasă. Elevii au nevoie de modele de urmat, au nevoie planuri-cadru noi şi programe adaptate vremurilor noastre, şcoli sigure şi bine utilate, profesorii au nevoie de siguranţă şi de salarii decente”, a declarat senatorul USR Ştefan Pălărie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie