Noi măsuri pentru reducerea deficitului: Sistemul pregătit de Guvern pentru datornici, dar și pentru cei care-și plătesc taxele la timp

Noi măsuri pentru reducerea deficitului: Sistemul pregătit de Guvern pentru datornici, dar și pentru cei care-și plătesc taxele la timp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul caută noi modalități de a reduce deficitul bugetar. Acesta a depășit 4% din PIB după primele șapte luni din 2024, în condițiile în care Executivul își asumase un procent de 5% pe tot anul.

Penalități pentru rău platnici

Potrivit unei Ordonanțe pe care o pregătește Ministerul de Finanțe, vor exista sancțiuni mai mari cu 50% pentru cei care întârzie să își plătească taxele. Măsura ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, fiind practic o majorare a penalităților pentru cei care întârzie cu aceste plăți, de la 0,01% la 0,015% pentru fiecare zi de întârziere, informează Digi24.

Bonificații pentru cei care-și achită dările

În schimb, firmele care-și achită dările vor putea primi bonificații în valoare de 3% din impozitul pe profit datorat, pe care să le folosească pentru următorii 3 ani, din 2025 și până în 2028, pentru plata datoriilor la stat. Acestea vor scădea cu 3%.

Dacă persoanele juridice își achită restanțele până pe 25 noiembrie anul acesta, vor beneficia de o amnistie de 100% pentru penalități, dobânzi. La rândul lor, persoanelor fizice, pe lângă această amnistie, li se vor anula 30% din datorii.

Măsurile ar urma să fie adoptate săptămâna viitoare într-o ședință de Guvern.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)