„Este demonstrat dincolo de orice îndoială că inculpații au știut că Traian Berbeceanu este o persoană nevinovată. Dar au denaturat adevărul, ca sî îl îndepărteze de la șefia Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate.”
Este decizia la care au ajuns judecătorii care trebuiau să vină cu o explicație în legătură cu cel mai controversat proces din sistemul judiciar românesc. Curtea a motivat astfel sentința prin care doi procurori și un ofițer de poliție ar putea ajunge în închisoare pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu, potrivithunedoaralibera.ro.
Procurorul Ioan Muresan, fostul șef al DIICOT Alba fusese condamnat pe 30 iunie la 7 ani de închisoare pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu. Nicolae Cean, colegul său de la Parchetul Alba, a fost condamnat la doi ani cu executare pentru complicitate, iar ofițerul Alin Munteanu, de la BCCO Alba, 4 ani cu executare.
Se pare că toți trei i-ar fi înscenat un dosar comisarului Traian Berbeceanu, care era șeful brigăzii de Combatere a Crimei Organizate din Alba. El a fost suspectat că ar fi ajutat mai mulți interlopi, iar aceast lucru a dus la arestarea preventivă de 33 de zile a polițistului.
La nouă luni de la pronunțare, instanța supremă a făcut public motivarea, un document de peste 800 de pagini, unde se vorbește despre o conspirație împotriva lui Berbeceanu.
„Inculpații au acționat coordonat pentru obținerea unor declarașii incriminatoare la adresa lui Berbeceanu, fiind folosite în tactica de ascultare metode nelegale, de formulare a unor întrebări sugestive, în perioade de stres ale martorilor, prin expunerea acestora la o zarvă excesivă”, se consemnează în șentință.
Tehnicile de manipulare pe care le-au folosit oamenii cu care lucra Berbeceanu i-au surprins până și pe judecătorii instanței supreme.
„Procurorii Mureșan și Muntean, dar și procurorul Cean, ar fi făcut presiuni asupra a zeci de persoane, suspecți sau rude ale acestora, să dea declarații împotriva lui Berbeceanu. Martorii primeau promisiuni care vor avea diferite beneficii, alții, cercetați deja în dosare penale, favoruri judiciare în propriile dosare, iar cei care refuzau să coopereze erau amenințați”, se mai consemnează în ședință.