Apar noi detalii despre blatul pregătit de PSD și de PNL pentru alegerile din 2024. În coaliție se discută varianta comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, iar pentru ca această variantă să fie constituțională vor fi alocate două zile, sâmbăta și duminica pentru desfășurarea scrutinelor.
Sociologul Marius Pieleanu a explicat într-o intervenție pentru emisiunea Politica zilei că prin această mișcare, PSD și PNL încearcă să obțină avantaje reciproce. În același timp vor motiva planul prin economia care se va face la buget prin simplificarea procesului electoral. Marius Pieleanu a mai spus că o variantă dorită de PSD este aceea ca un tur al alegerilor prezidențiale să fie simultan cu alegerile parlamentare:
„Folosește și PNL-ului și PSD-ului. Ca argument pe care ambele partide l-ar putea avea este că folosește și românilor pentru că i-ar mai scuti de încă o campanie electorală în plus care înseamnă și bani și timp și încă o chemare în plus la ziua votului. Trebuie să avem în vedere și perspectiva lungă de timp a unui mandat de acum încolo pentru 2028.
Pericolul de instaurare pe primul loc a unui partid extremist este real și atunci toate partidele democratice, inclusiv partidele mici, trebuie să se gândească la o formulă prin care România să rămână în continuare frecventabilă la nivel internațional. Una dintre formule care nu e infailibilă este cea a unui conglomerat de partide alcătuit din cele trei principale partide care sunt la guvernare PSD-PNL-UDMR și cu o opoziție care chiar dacă e fărâmițată, în principiu democratică, cu excepția AUR. Asta este formula”.
Potrivit lui Marius Pieleanu, vor fi două partide mari și mai multe partide mici care ar putea să completeze o potențială majoritate constituțională:
„Acum că cele două partide la care s-au adăugat și disensiunile cu UDMR au în interiorul lor și în relația cu celălalt dificultăți de înțelegere sigur că sunt inerente și firești. Trebuie să privim toată fotografia, avem câteva partide care sunt în prag electoral, câteva dintre ele tot de sorginte extremistă, partidul doamnei Șoșoacă. Dar avem partidul domnului Orban care poate să facă o figură frumoasă, împreună cu partidul mai vechi PMP ele împreună pot scoate un scor chiar peste pragul electoral. Deci avem o altă forță democratică și avem un UDMR care poate fi 5-6%, dispus oricând să vină la guvernare. Avem două partide mari și mai multe partide mici care ar putea să completeze o potențială majoritate constituțională”.