Noi detalii despre azilele groazei. Primăria din Voluntari condusă de Florentin Pandele, sesizată în mod repetat de către vecini despre chinurile la care erau supuși bătrânii / Disperați că nu au primit niciun răspuns, cetățenii au dat în judecată Primăria Voluntari

Noi detalii despre azilele groazei. Primăria din Voluntari condusă de Florentin Pandele, sesizată în mod repetat de către vecini despre chinurile la care erau supuși bătrânii / Disperați că nu au primit niciun răspuns, cetățenii au dat în judecată Primăria Voluntari
Foto: Facebook

Primăria Voluntari condusă de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, a fost sesizată în mod repetat, încă din 2021, despre posibilele abuzuri din azilele groazei, dezvăluie Centrul de Investigații Media și Buletin de București. Informațiile apar în condițiile în care Florentin Pandele a susținut că nu a știut că în localitatea pe care o conduce de 23 de ani existau acele cămine în care oamenii erau supuși atrocităților.

Primăria Voluntari condusă de Florentin Pandele, sesizată de nenumărate ori privind abuzurile din azilele groazei

Jurnaliștii au publicat noi documente care arată că Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopții, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum și alte instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei centre din Ilfov.

Cei care au sesizat instituțiile sunt localnicii din apropierea centrului groazei. Aceștia au semnalat lipsa de îngrijire, posibile violențe, precum și posibile nereguli în autorizarea și funcționarea azilelor.

În data de 4 octombrie 2021, Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz a semnat contractul prin care „un lot” de aproape 30 de beneficiari aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Sector 3 sunt dați spre îngrijire permanentă în proaspăt înființatul centru din strada Ștefan cel Mare din Pipera, Voluntari. Primii beneficiari au ajuns în casa din Pipera a doua zi, în 5 octombrie.

Încă din 12 octombrie 2021, vecinii încep să petiționeze instituțiile statului, conform celor două publicații.

Aceștia au trimis un prim memoriu la Primăria Voluntari, întrebând dacă s-a schimbat destinația imobilului, arătând autorității locale că în casa de lângă ei au apărut „în jur de 20 de persoane cu dizabilități și personal auxiliar aferent”. Aceeași petiție este transmisă și la Direcția de Sănătate Publică Ilfov. În 14 octombrie 2021, aceiași vecini trimit o adresă către ANPDCA. Este prima adresă care vorbește despre posibile rele tratamente la care sunt supuși beneficiarii din centru. În 24.11.2021, pentru că nu au primit niciun răspuns în termenul legal de 30 de zile, vecinii au făcut o revenire.

Demersurile cetățenilor nu s-au oprit aici. Pe 5 noiembrie 2021, aceștia semnalează din nou Primăriei Voluntari, printr-o adresă transmisă prin email, disconfortul creat de faptul că vila în care funcționează centrul nu este racordată la canalizare. În condițiile în care acum clădirea adăpostește cel puțin 30 de beneficiari, plus personalul de îngrijire, improvizația cu o fosă septică și o pompă care aruncă dejecțiile în canalul colector din stradă nu mai făcea față.

În 22 noiembrie 2021, Primăria Voluntari primește o nouă adresă. De data asta, din partea unui grup mai mare de cetățeni care locuiesc în vecinătatea centrului. Cu toții se plâng de același miros pestilențial emanat de la improvizația de la canalizare. Aceeași adresă este transmisă și Gărzii de Mediu, precum și DSP Voluntari, căci petiționarii se plâng și că le-ar putea fi afectată sănătatea.

După sărbătorile de iarna lui 2021, în 17 ianuarie 2022, asistați deja de o casă de avocatură, vecinii deja disperați întocmesc o adresă-mamut pe care o trimit către toate instituțiile care, potrivit legii, ar fi trebuit să verifice tot ce se întâmplă în centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz de peste gard de ei.

În adresa către Primăria Voluntari, petiționarii scriau explicit că, încă din toamna anului 2021, au sesizat „existența unor zgomote puternice care sugerau suferința și/sau agresivitatea persoanelor aflate în interiorul imobilului (țipete, urlete extrem de puternice)”. Prin același document, solicitau informații despre autorizarea și funcționarea respectivului centru.

Simultan, aceeași adresă este transmisă și Ministerul Muncii, DSP Ilfov și Poliției Ilfov, precum și altor instituții cu atribuții în verificarea celor ce se petrec în centrul de lângă ei.

În 30 martie 2022, nemulțumiți că nici acum nu au primit niciun răspuns de la instituția condusă de Florentin Pandele, vecinii dau în judecată Primăria Voluntari. Ei solicită instanței să oblige primăria să răspundă adresei din 17.01.2022, în care informau Primăria și că aud cu urechile lor eventualele rele tratamente față de beneficiarii centrului și solicitau informații despre legalitatea înființării și funcționării întreprinderii sociale de peste gardul lor.

Încă de la începutul scandalului au părut mai multe întrebări despre măsura în care ministrul Familiei Gabriela Firea, ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, nu au știut despre acest caz revoltător, readus în atenția opiniei publice în urma acțiunii procurorilor.

Polițiștii și DIICOT au făcut percheziții la centrele de vârstnici din Ilfov unde zeci de beneficiari ar fi fost supuși „tratamentelor inumane ori degradante”, după cum susțin anchetatori. DIICOT mai investighează fapte precum organizare de grup infracțional, trafic de persoane și delapidare. 26 de persoane au fost duse la audieri.

Ororile comise sub ochii autorităților

Deși a negat că ar avea vreo legătură cu acest caz, Gabriela Firea are o relația de ”prietenie și colegialitate” cu consiliera Ligia Gheorghe (Enache), citată ca martor în dosarul Azilul groazei, de aproximativ 25 de ani, potrivit jurnaliștilor de la  Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

De asemenea, Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, conducea Asistența Socială din Voluntari chiar în perioada abuzurilor de la cele trei azile ale groazei, susține jurnalistul Ovidiu Vnghele.

Imobilele în care funcționează „lagărul” Casa Cora și Asistența Socială a Primăriei Voluntari ar aparține aceluiași proprietar, iar patroana Casei Cora este chiar nașa copilului unei inspectoare de la aceeași instituție ilfoveană.

Întrebări naște și reacția Ministerului Muncii, condus de Marius Budăi, după ce reporterii au publicat, în ianuarie-februarie, seria despre centrele din Ilfov. Acesta a decis să taie accesul monitorilor independenți ai CRJ în astfel de instituții.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”