Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, i-a răspuns cu un citat din Biblie ambasadorului român de la Chișinău, după ce Daniel Ioniță a sugerat că relațiile dintre cele două maluri ale Prutului sunt ușor tensionate de îndepărtarea guvernului moldovean de parcursul proeuropean.
De altfel, mesajul lui Daniel Ioniță vine în completarea celui lansat de președintele Klaus Iohannis, care le-a transmis autorităților Republicii Moldova că nu vor mai primi cecuri în alb din partea României și că va fi reluată cooperarea deplină dintre București și Chișinău abia atunci când autoritățile române vor fi convinse că obiectivul guvernării Chicu este reformarea profundă a instituțiilor moldovene.
„Cu prilejul Zilei Diplomatului din Republica Moldova, adresez cele mai cale felicitări colegilor moldoveni de la Chișinău și de pretutindeni și le doresc să aibă viziune și înțelepciune în îndeplinirea mandatelor încredințate. Le ofer, totodată, un citat din finalul de la Resbelul, de marele și mereu actualul Ion Luca Caragiale:
«Iată deci, că vederile noastre se întăresc prin glasurile oficiale ale celor două împărăţii cu pricină. În tot cazul însă, noi tot n-am pierdut speranţa în diplomaţia Europei: tot mai credem că are să se facă pace… dupe ce s’o isprăvi resbelul»”, a spus Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, pe Facebook.
Premierul Ion Chicu n-a ratat momentul și a comentat la postarea lui Daniel Ioniță, răspunzându-i diplomatului român cu un mesaj din Sfânta Scriptură.
„«…aruncarea cu pietre îşi are vremea ei şi strângerea pietrelor îşi are vremea ei…». Sarbatoarea de azi ar fi un bun prilej pentru «sincronizare». Noi suntem la «strîns»!”, a scris Ion Chicu.
Totul a început când președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă cu privire la intențiile guvernării Ion Chicu
Klaus Iohannis a declarat, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, că parcursul european este singura cale a Republicii Moldova către reformarea profundă a instituțiilor. Președintele a precizat că, totuși, Bucureștiul nu e deloc convins că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a mai precizat Iohannis.
„În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi.
Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică.
Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a declarat Klaus Iohannis.
Cum s-a repliat președintele moldovean Igor Dodon
Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a pledat pentru continuarea relațiilor dintre Chișinău și București, în ceea ce s-a vrut a fi un răspuns la poziția lui Klaus Iohannis, care a afirmat că România nu este „deloc convinsă” că guvernarea Chicu își propune o reformă profundă a instituțiilor moldovene.
„Noi stimăm partenerii noștri români, frații de peste Prut. Noi pledăm pentru relații bune și vom continua relații bune cu statul vecin care este partenerul strategic nr.1. La aspectul comerț bilateral este nr.1 România. Avem mai multe proiecte comune care trebuie să fie implementate. Relațiile dintre țările noastre trebuie să continue, indiferent de cine se află la guvernare la Chișinău sau București. Cetățenii Republicii Moldova acest lucru și-l doresc”, le-a declarat Dodon jurnaliștilor, potrivit deschide.md.