Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, este vizat de o plângere penală depusă la DNA privind achiziția a circa 100.000.000 de măști din Vietnam pentru suma de 148.314.000 lei, în perioada pandemiei, când era ministru al Economiei.
Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus la DNA o plângere penală privind posibile fapte de corupție și/sau asimilate infracțiunilor de corupție legate de achiziționarea, în mai 2020, de către Societatea de Administrare a Participațiilor Statului în Energie (SAPE), a circa 100.000.000 de măști din Vietnam, pentru suma de 148.314.000 lei. Acestea au fost valorificate prin vânzare doar în procent de 5%.
Plângerea îl vizează pe liberalul Virgil Popescu, ministrul Economiei atunci, dar e formulată și împotriva conducerii SAPE, a Companiei Naționale Romarm SA precum și a altor persoane ce urmează a fi identificate pe parcursul urmăririi penale, informează stiripesurse.ro.
La vremea respectivă, cu argumentul că trebuie combătută specula, guvernanții au decis să cumpere o cantitate uriașă de măști anti-COVID.
Pentru ca achiziția să fie posibilă printr-o societate aflată în subordinea ministerului în speță, Societatea de Administrare a Participațiilor Statului în Energie (SAPE) a primit peste noapte codul CAEN necesar și a devenit rapid dealer de măști. Responsabil a fost Virgil Popescu.
Ulterior s-a implicat și Compania Națională Romarm SA, care urma să se ocupe de transportul măștilor din Vietnam. Ea a apelat la serviciile unei firme private. Cele șase transporturi au costat statul român 1,75 milioane de dolari, un preț supraevaluat.
Măștile au fost predate spre depozitare unei alte firme private, pentru 20.000 de euro pe lună, preț de asemenea supraevaluat, potrivit raportului Curții de Conturi din 2021.
Însă, deși scopul era combaterea speculei, SAPE a reușit să vândă doar 5.234.150 de bucăți din cele 95.970.000 achiziționate, respectiv 5%, suma încasată fiind de 7.014.000 lei. Unul dintre clienți a fost chiar Ministerul Educației, care a cumpărat aproximativ două milioane de măști la un preț sensibil mai mare decât prețul pieței. Restul de măști a fost ulterior donat Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
În total, toată această „afacere” a costat România 148.314.000 lei fără TVA. Dar o serie de companii private au câștigat sume uriașe din prețuri supraevaluate. Prejudiciul, calculat și constatat de Curtea de Conturi, este reprezentat de diferența între valoarea măștilor achiziționate și valoarea celor vândute, adică uriașa sumă de 141.300.000 lei.
Amintim că, la începutul lunii martie, Virgil Popescu a fost audiat la DNA ca martor în dosarul măștilor neconforme cumpărate de Romarm și livrate în spitalele Ministerului Apărării.
Tot legat de achizițiile din pandemie, Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia, dată în vara anului trecut, aparține Tribunalul Bucureşti și nu e definitivă.