Nicușor Dan vrea organizarea referendumurilor în București odată cu parlamentarele: Din câte știu, în marile orașe-capitală din Europa primarii de sectoare nu au bugetele lor / Vreau să corectăm împărțirea banilor față de sectoare (VIDEO)

Publicat: 16 06. 2024, 21:50
Actualizat: 16 06. 2024, 22:00
Sursa foto: Nicușor Dan / Facebook

Nicușor Dan, primarul general reales al Capitalei, a declarat duminică, pentru B1 TV, că ar dori să organizeze referendumurile din București odată cu alegerile parlamentare.

Amintim că, după ce a câștigat al doilea mandat, Dan a declarat „cu aprobarea Consiliului General, voi declanşa un referendum local pentru cum se vor împărţi banii între Primăria Capitalei şi primăriile de sector. De ani de zile Bucureştiul are un deficit de dezvoltare, de ani de zile Primăria Capitalei este obligată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare. Banii abia ajung pentru întreţinerea infrastructurii pe care deja o avem”.

Întrebat acum când se vor organiza aceste referendumuri, Dan a răspuns: „Tehnic, legea spune că nu primarul, ci Consiliul General convoacă, la propunerea primarului. Deci trebuie să am o discuție cu Consiliul General să văd dacă e o majoritate care să vrea să facă asta. Dacă se întâmplă, mi-aș dori să fie simultan cu parlamentarele, că e logistică, trebuie să pui secții… Cu condiția, repet, să fie o majoritate care să fie de acord”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Pe bune!”, moderată de Răzvan Zamfir pe B1 TV.

Cum e situația în alte capitale europene

„O să facem asta, să avem o imagine de ansamblu a tuturor capitalelor europene, dar, din interacțiunea mea cu primari și din informațiile pe care le am, majoritatea capitalelor care sunt orașe mari au sectoare, arondismente, districte, dar nu e niciunul, după cunoștința mea, în care primarul de sector să aibă buget al lui, ci el vine la Consiliul General, Municipal sau cum se numește și acesta aprobă bugete pentru toate subdiviziunile. (Un primar de sector ar fi) un administrator pe probleme pe care i le dă Consiliul General.

Dan: Ce vreau eu să corectăm în acest mandat e împărțirea banilor față de sectoare

Întrebat dacă crede că și-ar crea dușmani mari dacă ar începe o discuție pe lărgirea autorității Primăriei Generale și în zona Ilfov, Nicușor Dan a spus: „Cred că e o discuție care trebuie purtată, dar ea are un orizont de timp mai îndepărtat, adică nu se poate pune problema în acest mandat. Ceea ce eu vreau să corectăm în acest mandat e împărțirea banilor față de sectoare”.

Acesta a mai spus că, în propunerea sa, „în principiu” bucureștenii ar urma să voteze în continuare primarii de sector.

„Eu am vorbit de o chestiune mult mai restrânsă, de împărțire a banilor între Primăria Generală și primăriile de sector, într-un prim referendum. Și în al doilea referendum pe competența primarului general de a da toate autorizațiile”, a mai explicat Nicușor Dan, pentru B1 TV.