Nicușor Dan spune că Bucureștiul va avea un Plan Urbanistic General la finele lui 2025: „Când legea e aceeași pentru toată lumea, lucrurile intră în normal” (VIDEO)

Publicat: 06 06. 2024, 22:44
Sursa foto: Nicușor Dan / Facebook

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat independent pentru aceeași funcție, susținut de ADU, a declarat joi, pentru B1 TV, că Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei va fi gata la finele anului 2025. Din acel moment, toată lumea va trebui să-l respecte și nu se vor mai înălța construcții haotic în Capitală.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Nicușor Dan, despre efectele construcțiilor haotice din București

„Dacă vrem să dăm de lucru, putem să ne apucăm să tăiem pădurile, sunt sigur că în 2 ani vom avea un mic boom economic, dar nu cred că trebuie să tăiem pădurile, totuși…

Sunt niște principii de dezvoltare sustenabilă. Avem în București exemple de ce se întâmplă dacă construiești bloc lângă bloc: să ne uităm în zona către Popești, să ne uităm pe capătul șoselei Sălaj, să ne uităm în Greenfield, în Prelungirea Ghencea, sunt foarte multe exemple în care s-a dezvoltat locuirea fără ca ea să fie coordonată cu infrastructura rutieră și avem blocajele pe care le vedem cu toții”, a declarat primarul general.

Nicușor Dan, despre Planul Urbanistic General

„E o disciplină științifică, ea se numește urbanism. O să avem un Plan Urbanistic General, în sfârșit. El a fost blocat din 2014 până în 2022.

L-am deblocat, studiile sunt gata, o să venim vara asta cu prima variantă, apoi o să intre într-un proces de consultare publică și de avizare, o să avem un PUG, estimez eu, în final de 2025 și atunci toată lumea se va conforma noilor reguli de construire”, a continuat acesta.

Nicușor Dan a respins apoi acuzația că a blocat dezvoltarea orașului, spunând că a dat 2.000-2.500 de autorizații de construire.

În schimb, cei care voiau să facă „blocuri înghesuite” nu vor mai continua, chiar dacă și-au făcut planul de afaceri, pentru că „pur și simplu nu e legal”. Nicușor Dan a precizat că au fost 10-15 cazuri în care au respins demersurile și au blocat procedurile exact din acest motiv, iar instanța a dat dreptate Primăriei.

Dan a mai afirmat că unii dezvoltatori imobiliari au fost forțați practic de piață să încalce legea pentru că piața e atât de agresivă, încât dacă respectai legea nu mai făceai profit, spre deosebire de toți ceilalți, care făceau.

Noi am spus că o să respectăm legea, au fost niște turbulențe inevitabile. Când legea e aceeași pentru toată lumea, lucrurile vor intra în normal, mai ales cu Planul Urbanistic General”, a mai declarat Nicușor Dan.