Nicușor Dan: Românii din diaspora reprezintă un potențial uriaș pentru România / Există mulți bani în România azi. S-au schimbat, de asemenea, mentalitatea și relația între public și privat

Publicat: 03 10. 2024, 16:27
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit despre „potențialul uriaș” pe care îl reprezintă românii din afara granițelor, joi, la Summitul RePatriot, și a pledat pentru nevoia de a repara „disfuncționalitățile” Bucureștiului atât pentru conaționalii care ar putea dori să se întoarcă în țară, cât și pentru cei care locuiesc deja aici, transmite Agerpres, potrivit G4Media.ro.

Nicușor Dan, despre românii din diaspora

Primarul Capitalei a vorbit despre „potențialul uriaș” pe care îl reprezintă comunitățile românești de peste hotare.

„Românii din diaspora reprezintă un uriaş potenţial pentru România, modele şi e foarte important să întărim această reţea şi să o facem cât mai efectivă cu putinţă. Mărturisesc că am reflectat mult la întrebarea cum putem să facem să îi aducem pe românii plecaţi acasă, dar în momentul în care am ajuns în funcţia publică pe care o exercit şi în momentul în care am dat piept cu realitatea, întrebarea pe care mi-am pus-o a fost nu cum să-i ajutăm, ci cum să nu-i încurcăm. Şi cred că asta este un imperativ pentru administraţia publică din România şi este cumva ce am încercat să facem în aceşti ani, să reparăm disfuncţionalităţile acestui oraş, atât pentru potenţiali români care vor să se întoarcă şi, mai ales, pentru cei care locuiesc deja aici”, a declarat Nicușor Dan.

Ce a spus despre relația dintre public și privat

Edilul consideră că „există mulți bani în România azi”.

„Există un potenţial, există mulţi bani în România azi. S-a schimbat, de asemenea, mentalitatea şi relaţia între public şi privat. În sfârşit, publicul plăteşte la timp şi atunci privatul este în cele mai multe locuri motivat să termine la timp şi avem multe exemple în care lucrările în sfârşit se termină la timp. Şi ultimul lucru pe care aş vrea să vi-l spun, pentru că e o discuţie directă aici: am avut oameni de afaceri, organizaţii profesionale care au venit la noi cu diverse propuneri şi idei foarte bune. Vreau să vă spun, şi vorbesc aici numai în numele administraţiei pe care o conduc, că sunt foarte multe momente în care administraţia nu e în stare să preia o idee, pentru că nu are aparatul să o ducă mai departe”, a mai declarat Nicușor Dan.