Nicușor Dan: „Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector, instituțiile de control nu funcționează” / Despre acuzația că nu vrea să mai dea autorizații de construire: „E propaganda speculatorilor imobiliari” (VIDEO)

Publicat: 22 10. 2024, 19:51
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei. Sursa foto: Nicuşor Dan / Facebook

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că își dorește să emită autorizațiile de construie pe întreg teritoriul administrativ al orașului deoarece în acest moment astfel de autorizații sunt emise și de primarii de sector, pe care nimeni nu-i verifică.

Declarația a fost făcută în cadrul unui live pe Facebook, în care Dan a răspuns întrebărilor bucureștenilor pe tema referendumului ce va avea loc în Capitală odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Amintim întrebările de la referendum propuse de Nicușor Dan și aprobate de Consiliul General al Municipiului București:

  • „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”
  • „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.

Câte autorizații de construire a emis Nicușor Dan până acum

Despre acuzația că nu vrea să mai emită autorizații de construire în București, Nicușor Dan a spus că e doar „propaganda speculatorilor imobiliari”.

„În mandatul ăsta am dat spre 2.500 de autorizații de construire și continuăm să dăm și unele foarte interesante – clădiri mari și importante în București care sunt consolidate, restaurate”, a mai precizat acesta.

Dan: Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector

Întrebat dacă ar mai susține propriul referendum în contextul în care, peste patru ani, ar urma un primar de altă orientare politică decât a sa, Nicușor Dan a răspuns: „Da, pentru că acum nimeni nu verifică – și când spun nimeni chiar nimeni – activitatea de urbanism a primăriilor de sector. Societatea civilă e suficient, din păcate, de mică numeric pentru a se ocupa de toate problemele de urbanism din București și din România, instituțiile de control nu funcționează și suntem în situația în care ce se întâmplă la sectoare nu e controlat de nimeni. Deci indiferent de numele primarului general, e mai simplu să urmărești respectarea disciplinei în construcții și în autorizare la o primărie decât la șapte primării”.

Nicușor Dan a precizat apoi că, dacă referendumul va trece, primarii de sectoare nu vor mai putea face lucrări fără autorizarea primarului general.