Nicușor Dan, favorit în fața Gabrielei Firea la casele de pariuri. Ce cote au candidații la Primăria Capitalei

Publicat: 12 07. 2020, 16:16

Nicușor Dan, candidatul independent susținut de PNL și USR, este cotat de casele de pariuri cu prima șansă la câștigarea alegerilor pentru Primăria Capitalei. Betfair oferă o cotă 1,9 pentru ca el să iasă câștigător din cursa electorală, adică echivalentul unei șanse de 52%, în timp ce Gabriela Firea, primarul general în exercițiu, are o cotă de 2 la victorie, deci o șansă mai mică de 50%.

Dacă ne orientăm după cote, casele de pariuri îi văd pe Nicușor Dan și Gabriela Firea drept principalii favoriți în cursa pentru Primăria Capitalei, având în vedere că alți candidați sunt cotați cu șanse mult mai slabe.

Spre exemplu, fostul candidat la prezidențiale Theodor Paleologu are o cotă de 11% pentru victoria în locale, ceea ce s-ar traduce printr-o șansă de 9% pentru obținerea scaunului de primar. Cu toate acestea, el nu și-a anunțat intenția de a se înscrie în cursa electorală pentru Primăria Generală a Municipiului București.

Cota pentru un eventual succes al lui Victor Ponta este mult mai mare – deci și șansa mult mai mică. Pariorii au o cotă de 34 dacă mizează pe victoria liderului Pro România, deci șansa de victorie este mai mică de 3%.

Deși ar putea părea unul mai puțin formal, cotele de pariuri sunt un indicator destul de interesant pentru a ne face o impresie despre șansele candidaților într-o rundă de alegeri. În esență, cota este numărul cu care se înmulțește suma mizată când se plasează un pariu. Șansele de câștig sunt cu atât mai mari, cu cât cota este mai mică. De partea cealaltă, reușitele mai greu de realizat, deci notate cu cote ceva mai mari, atrag după sine recompense pe măsură.