Nicuşor Dan, după şedinţa CGMB: Reprezentanţii PSD n-au participat, sub pretexte puerile / Procedura de desfiinţare a Asociaţiei Centru pentru Dialog, demarată: E o structură inutilă
Nicuşor Dan, Primarul General al Capitalei, a declarat, luni, că desfiinţarea companiilor municipale pe cale administrativă e mai rapidă decât o lichidare pe cale judecătorească, căci procesul ar putea dura ani în șir. Luni a avut loc ultima ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), pe ordinea de zi figurând noi pași spre desființarea acestor companii. Reprezentanţii PSD n-au participat, invocând „pretexte puerile”, susține Dan, fapt ce „arată că preocuparea PSD rămâne punerea de piedici, nu găsirea de soluţii”.
Nicuşor Dan: Desființarea companiilor municipale nu se poate face instant
În debutul şedinţei, Primarul General a spus că el, PNL și USR rămân dedicați obiectivului de a desființa companiile municipale înființate de fosta administrație PSD. Numai că acest lucru „nu se poate face instant”, având în vedere că actele administrative de înfiinţare a companiilor, deşi anulate de instanţă, au fost urmate de alte acte administrative pe care numai instanţa le poate anula.
„Iar consiliul, dacă ar vrea – întrucât au intrat în circuitul civil – Consiliul General nu mai poate să le revoce în acest moment, deşi este emitentul. Pe de altă parte, sunt multe contracte cu terţi care nu pot să fie revocate, anulate, decât cu acordul acelor terţi şi bineînţeles că nu toţi terţii care au contract de furnizare pentru companiile Primăriei sunt de acord să rezilieze astfel de contracte. Deci am avea o cale juridică care ne-ar duce ani de zile şi avem o cale administrativă, manifestată de voinţa consilierilor generali din majoritate, de a desfiinţa pe cale administrativă aceste companii”, a explicat Nicușor Dan, citat de Agerpres.
Dan a amintit că în şedinţa CGMB anterioară a fost constituită o comisie specială pentru monitorizarea companiilor municipale şi au fost numite adunările generale pentru marea majoritate a companiilor. Numai că mai trebuia completată structura comisiei de monitorizare şi finalizat procesul de numire a adunărilor generale.
„Membrii adunărilor generale vor numi consiliile directoare şi apoi managerii acestor companii. Acolo unde există servicii – fie delegate, fie contractate cu structuri ale primăriei – le vom înlocui cu structuri, cu contracte date prin licitaţii de pe piaţa liberă şi în momentul în care aceste companii nu vor mai avea servicii publice şi ele vor fi înlocuite de pe piaţă de servicii publice oferite de privaţi, în momentul acela o să putem să desfiinţăm companiile municipale, aşa cum am promis. Este un proces mult mai rapid decât dacă ne-am duce în instanţă şi am solicita lichidarea lor pe cale judecătorească”, a mai explicat Nicușor Dan.
Ulterior, în două postări pe Facebook, Primarul General a transmis că în ședința de luni au fost numiți reprezentanții în Adunările Generale ale Acționarilor de la STB, Medicala București SA și Cimitire București SA, precum și în Adunarea Generală a Asociației „Centru Municipal pentru Dialog București”, „cu mandatul de a desființa această asociație, care dublează structuri și activități pe care primăria le are deja”.
El a explicat apoi de ce a fost demarată procedura de desființare a Asociației Centru Municipal pentru Dialog Social București: „Consider că bugetul Primăriei București trebuie gestionat eficient, astfel încât resursele financiare să fie dirijate pentru soluționarea problemelor cetățenilor, nicidecum să fie irosit pe entități inființate fără sens de fosta adminsitrație, care nu fac decât să risipească banii bucureștenilor”.
Nicușor Dan a ținut să puncteze că în ultima ședință CGMB pe acest an consilierii PSD au lipsit: „A fost o ședință la care reprezentanții PSD (sub pretexte puerile) n-au participat, ceea ce arată că preocuparea PSD rămâne punerea de piedici, nu găsirea de soluții”.