Nicușor Dan: Dorim să preluăm ELCEN plătind valoarea lui, prin cumpărarea activelor

Publicat: 14 01. 2021, 21:38
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul Capitalei și PMB intenționează să cumpere ELCEN, un punct foarte important în lanțul producției de energie termică. Edilul a explicat că este vorba despre o cumpărare a activelor ELCEN și nu despre o trecere a acestui în subordinea Primăriei.

În ceea ce privește ELCEN, există o oportunitate și este un deziderat pe care diferite administrații l-au avut, de a coasa ELCEN-ul cu RADET-ul. Ce nu au înțeles ultimele administrații este că nu poți să faci asta ignorând niște aspecte de piață.

Dorim să preluăm ELCEN plătind valoarea lui. Nu vrem să facem alte „artificii”. Este o cumpărare a activelor ELCEN.

Sunt avantaje de natură economică, este clar că dacă ai două structuri poți să comasezi departamente tehnice, contabile și este mai ales un câștig în ceea ce privește eficeința operațiunilor pe care le vom derula în continuare față de clientul final care este bucureșteanul. Așa cum este acum, ELCEN este o societate comercială care vrea să facă profit, câștigă și din curent electric și din căldura pe care o livrează pentru CMTEB”, a declarat primarul Capitalei, în platoul B1 TV.

Nicușor Dan a fost întrebat cum ar putea fi trase la răspundere cele două companii, având în vedere că ar deveni una singură. Edilul a precizat că „prin aceste două entități ne-am furat căciula mult timp. Vreau să îmi asum întreaga responsabilitate pe sistemul de termie din București, atât pentru producție și distribuție”.

Cum s-ar putea realiza cumpărarea ELCEN

„ELCEN nu a ieșit încă din procedura de insolvență. În procedura de insolvență creditorii ELCEN care așteaptă să își primească banii, pentru datorii pe care ELCEN le datorează pentru că Primăria nu a plătit la RADET, iar RADET nu a plătit la ELCEN, creditorii au fost de acord cu vânzarea acestor active și au oferit un drept de prețiune Primăriei Capitalei, pe care trebuie să și-l exercite în termen de 6 luni de la data în care judecătorul s-a pronunțat, iar aceste șase luni expiră azi. Eu, în calitatea de primar am exprimat această opțiune ieri.

Din acest moment, începe un întreg ciclu procedural, e nevoie de acordul Consiliului General, de acordul Ministerului Energiei, de acordul Ministerului de Finanțe, al Consiliului Concurenței.

Sunt optimist să fiecare din aceste instituții vor acționa favorabil, iar cel mai probabil în mai, iunie vom avea acest sistem centralizat, integrat, de încălzire termică”, a explicat Nicușor Dan.

Referitor la banii pe care Primăria Capitalei ar urma să îi plătească pentru achiziționarea ELCEN, Dan a declarat:

Sunt două probleme aici, una sunt activele și una sunt datoriile istorice pe care firmele Primăriei le are către ELCEN. Aceste două probleme trebuie separate, în sensul că noi vom prelua activele, pe care vom plăti prețul de piață, el a fost estimat în 2016 la 1 miliard de lei, acum pentru că s-au mai învechi și nu s-a mai făcut mare lucru, probabil că au devenit puțin mai ieftine. O condiție a fost să facem o evaluare a activelor, la data de 31 decembrie 2020.Probabil că vom plăti mai puțin de un miliard de lei, pe care creditorii sunt de acord să fie eșalonați pe mai mulți ani”, a declarat edilul, în platoul B1 TV.