Nicușor Dan, despre reacția lentă la poluarea din București: Garda de Mediu are doar 10 oameni. Ei vor fi ajutați de polițiști locali. Noua structură, operaționalizată la finele lunii

Publicat: 18 01. 2021, 21:29

Nicușor Dan, Primarul general al Capitalei, a declarat, luni, că în București se mai întâmplă să fie înregistrate niveluri ridicate de poluare din cauza arderilor necontrolate și, uneori, deoarece lipsa curenților de aer face ca poluarea să nu fie disipată. Acesta a precizat că autoritățile reacționează greu deoarece Garda de Mediu are doar 10 oameni în Capitală, iar senzorii sunt puțini. Reacția la astfel de evenimente va fi accelerată, însă, căci de la finalul lunii va fi operaționalizată o nouă structură, iar în ajutorul oamenilor de la Garda de Mediu vor veni și polițiștii locali.

„Pe poluare, nu știu ce s-a întâmplat în seara de Crăciun. Avem o insuficiență de senzori pe care ministerul a început să o completeze. Se mai întâmplă asta de 3 – 4 – 5 ori pe an, un fenomen în care lipsa curenților de aer face ca poluarea să nu fie disipată. Se mai întâmplă și arderi necontrolate.

Garda de Mediu are doar 10 oameni în București, care lucrează în schimburi. Sunt trei oameni într-un schimb. Nu e nici acea rețea pentru a vedea în timp real poluarea. Rețeaua va fi extinsă.

Acum 10 zile am discutat cu ministrul Mediului și cu primarii de sector, vor face un organism comun cu Garda de Mediu și cu polițiștii locali, ca efectivul de control pe mediu să fie mult mai mare. Această structură va fi constituită până la finalul lunii. Ea va fi operaționalizată până la finalul lunii ianuarie”, a declarat Nicușor Dan, pentru Digi24.