Premierul interimar Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, reprezentanții ELCEN și Termoenergetica au discutat vineri, la Guvern, despre problema căldurii în București. La finalul întâlnirii, Nicușor Dan a anunțat că Primăria Capitalei va primi 20 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, bani pe care îi va da către Termoenergetica. Aceasta, la rândul ei, va da sumele firmelor cu care are contracte pentru a interveni cât mai rapid și eficient acolo unde sunt avarii și, totodată, pentru a acționa preventiv unde există risc de avarie.
Dan a mai precizat că, dată fiind situația rețelei de termoficare din Capitală, e de așteptat să avem între 10 și 20 de avarii pe zi. De altfel, recent s-a produs o avarie la CET Sud, acolo unde o pompă veche din anii ’60 nu a mai rezistat presiunii și „a crăpat”.
Nicușor Dan, despre problema căldurii: Ne așteptăm la 10-20 de avarii pe zi iarna aceasta / Primăria Capitalei va primi bani din Fondul de rezervă al Guvernului pentru Termoenergetica
„Ce am discutat azi pe termen scurt: bani din Fondul de Rezervă să fie dați către Primăria Capitalei, astfel încât Termoenergetica, prin contracte pe care le are deja deschise cu firme private, să intervină în mai multe locuri, pentru a remedia calitatea rețelei”, a declarat Nicușor Dan.
Acesta a precizat că e vorba de 20 de milioane de lei din Fondul de rezervă.
Avarii, însă, vor mai fi: „Noi am avut 1.700 de avarii în cursul anului 2019. Acum, acest indicator al apei de adaos ne spune că suntem cu 50% mai rău ca anul trecut, deci iarna asta vom avea sute de avarii, de ordinul 10-15-20 pe zi”.
„Chestiunea e că, existând mai multe echipe, o să intervenim la avarii mai repede și mai mult. În anumite zone pe care le știm cu probleme, putem interveni preventiv”, a mai declarat Nicușor Dan.
Dan a susținut apoi că unii bucureșteni nu au avut căldură zilele acestea din cauza unei avarii produse la CET Sud, acolo unde a cedat o pompă veche din anii ’60.
„De ce am avut o problemă toată săptămâna asta? Pentru că, din cauza presiunii apei suplimentare pe care noi trebuie s-o introducem în rețea, o pompă a crăpat. O pompă din anii ’60 de la CET Sud. A crăpat în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Această pompă e din anii ’60 pentru ELCEN nu a putut să ia bani europeni pentru modernizare, pentru că ELCEN era în insolvență, pentru că Primăria, prin Termoenergetica, nu i-a dat banii.
Defecțiunea a fost remediată în ceea mai mare parte, dar e o inerție a sustemului din nou: din cauza calității rețelei, nu poți să mărești presiunea foarte repede pentru că riști ca rețeaua să crape. Așa că urci presiunea gradual.
La CET Grozăvești a fost o întârziere cu o capacitate de producție care, din nou, o să dureze două trei zile”, a explicat Nicușor Dan.
Primarul General a precizat apoi că un lucru bun făcut e că a fost scos ELCEN din starea de insolvență.