Nicușor Dan spune că au fost intensificate tratamentele împotriva țânțarilor, din Capitală, în spcial unde a fost identificată specia purtătoare a virusului West Nile.
Edilul spune că din primele informații, nu există persoane infectate cu virusul West Nile, ci doar prezența speciei de țânțar.
Tratamentele contra țânțarilor au fost deja intensificate în zonele precum Universitate, Eroilor și Crângași, acolo unde au fost identificați țânțarii purtători ai virusului West Nile.
„În anii precedenți, erau şapte tratamente pentru ţânţari. Anul acesta o să facem 14 şi acum suntem la al cincilea.
Atât Institutul Cantacuzino, cât şi noi avem acele capcane pentru ţânţari, care pot să spună unde sunt, care sunt speciile de ţânţari care circulă în anumite zone, trăiesc în anumite zone ale Bucureştiului şi faţă de sesizările, şi de la institut, şi de la operatorii noştri, de West Nile, în zona Eroilor, una, şi cea de-a doua în zona Crângaşi, am intensificat acolo.
Au fost două (…) constatări, una în zona Crângaşi şi una în zona Universitate – Eroilor şi, deci, pe fiecare din aceste zone, ne-am dus preponderent pe parcuri, de exemplu, în Parcul Cişmigiu şi, după aceea, în întreaga zonă. Asta a început deja alaltăieri”, a explicat Nicușor Dan, potrivit Digi24.
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a vorbit, pentru B1 TV, despre apariția țânțarilor purtători ai virusului West Nile, în București. Mai multe cazuri au fost raportate chiar în centrul Capitalei, zona Eroilor-Universitate, informație confirmată de autoritățile sanitare și Primăria Capitalei.
”Poate fi periculoasă, depinde și în ce zonă a lumii te afli, pentru că țânțarii transmit foarte multe boli, în special boli virale grave precum febra galbenă, malaria. Din fericire, acestea nu sunt la noi în țară. La noi în țară, țânțarii pot transmite 2 tipuri de encefalite: encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale. Encefalita este o afecțiune a sistemului nervos, care are un oarecare procent de deces.
Ea debutează ca o boală virală, cu febră, dureri de mușchi și oase, la un moment dat începe să doară capul, apar vărsături și după apar fenomenele neurologice, care sugerează diagnosticul de encefalită și urmează să investughezi această encefalită. Și la copii produce aceeași patologie. În București, în anii 1990, a fost un număr mare de cazuri de encefalită, a fost o perioadă când a plouat foarte mult, subsolurile caselor erau inundate și tânțarii s-au dezvoltat. Din nefericire, au dobândit acest virus și atunci au creat o situație dificilă cu peste 100 de morți din câte țin minte în acea perioadă. De atunci, această encefalită este monitorizată, în sensul că în fiecare an la începutul lunii mai până la sfârșitul toamnei noi avem obligația ca orice patologie cu simptomatologie neurologică și cu risc posibil să fie meningită sau encefalită dată de acest virus să efectuăm investigașiile specifice și să transmitem rezultatele la Institutul Cantacuzino”, a precizat medicul, pentru B1 TV.