Nicușor Dan, despre canicula din București: Am pierdut 1.400-1.600 de hectare de spațiu verde de la Revoluție. Stăm într-o găleată de beton. O lecție ar fi să nu mai pierdem spații verzi

Nicușor Dan, despre canicula din București: Am pierdut 1.400-1.600 de hectare de spațiu verde de la Revoluție. Stăm într-o găleată de beton. O lecție ar fi să nu mai pierdem spații verzi
Sursa foto: Nicușor Dan / Facebook

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că am ajuns să stăm în așa mare căldură în București deoarece de la Revoluție și până acum am pierdut între 1.400 și 1.600 de hectare de spațiu verde și acum „stăm într-o găleată de beton”. Primarul a explicat și ce măsuri a luat pentru ca populația să facă mai ușor față caniculei. Marți, pe bucureșteni îi așteaptă chiar și 42 de grade.

De ce sunt temperaturi așa mari în București

„Noi putem să luăm măsuri pe termen scurt, dar trebuie să ne gândim puțin cum am ajuns în situația asta, pentru că noi am pierdut în 34-35 de ani de la Revoluție 1.400-1.600 de hectare de spațiu verde și atunci normal că dacă stăm într-o găleată de beton temperatura o să fie mai mare.

Acum, plecând de la situația în care suntem, o lecție ar fi să nu mai pierdem spații verzi, iar ce putem să facem pe termen scurt – printr-un parteneriat cu Apa Nova, ne-au dat câteva zeci de mii de sticle de apă cu care am înzestrat operatorii sociali și ai jandarmeriei și medicii de pe ambulanțe pentru oamenii care au nevoie. În parcurile pe care le gestionăm sunt țâșnitori, care au fost toate reparate și în spitalele pe care le avem oamenii sunt pregătiți să intervină pentru orice caz de urgență”, a explicat Nicușor Dan, pentru Digi24.

Transportul în comun în Capitală, cu aer condiționat

Primarul general a mai afirmat că a adus 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice și 100 de troleibuze și toate au aer condiționat.

„Din flota noastră suntem cam la 70% cu aer condiționat și încercăm, în special în weekend, să scoatem cât mai mult din cele cu aer condiționat, dar nu înseamnă că nu vom găsi și fără. Încercăm ca pe fiecare linie să existe o pondere”, a mai precizat Dan.

Nicușor Dan, despre recuperarea spațiilor verzi în București

Primarul general a mai susținut că recuperarea spațiilor verzi „durează și costă”: „Unele dintre ele au fost retrocedate în anii 2000, deși nu trebuiau retrocedate, iar apoi unele dintre ele au fost construite, iar ele toate pe care vrem să le recuperăm au proprietari privați și trebuie expropriate și asta costă. Măcar să nu le pierdem pe cele pe care le avem acum”.

Iar despre confruntarea cu rechinii imobiliari, Nicușor Dan a afirmat: „E o lungă luptă între societatea civilă și speculatorii imobiliari, care a început în 2007, când s-a dat celebra Ordonanță 114, care a spus că nu se mai construiește pe spații verzi și de atunci, de cel puțin cinci, șase ori, au fost presiuni la nivelul Parlamentului ca această interdicție de construire să dispară, ultima oară cu ocazia dezbaterii pe legea spațiilor verzi urbane și pe codul urbanistic din Parlament, chiar la finalul anului trecut”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)