Articol susținut de PNL // Nicușor Dan, candidatul PNL-USR/PLUS la Primăria Capitalei, a prezentat, duminică, într-o conferință de presă, episodul 3 al serialului ”Caracatița Firea – Pandele din Primăria Capitalei”, în care a vorbit despre zona imobiliară, dar și de cazul Constanda, ”unde este vorba de mai multe infracțiuni”.
Nicușor Dan, despre acordul între primarul Capitalei și familia Constanda: ”Sunt trei elemente de ilegalitate dintre care, ultimele două sunt infracțiuni”
”Primul caz de care vreau să vă aduc aminte este Parcul Verdi. Acolo, a fost cumpărat cu 50 de milioane de euro un teren, prețul a fost de 10 ori mai mare decât prețul de piață și mai mult decât atât, după ce proprietarii care au vândut, au acceptat un preț de 1100 de euro pe metru pătrat, Primăria s-a grăbit să le dea, printr-un nou acord, un preț și mai mare decât acceptaseră, 1300 de euro pe metru pătrat. Printre beneficiari se află și Dragoș Săvulescu, o să revenim asupra lui.
Al doilea caz de care vreau să vă aduc aminte, o investigație G4Media, cinema Lumina, este un cinematograf de pe bulevardul Elisabeta, cumpărat de Primăria Capitalei, cu prețul de 1,6 milioane de euro. Firma care a intermediat tranzacția, avea sediul social la momentul la care a intermediat tranzacția, într-un apartament deținut de Gabriela Firea. Apartament în care, chiar Gabriela Firea își avea domiciliul legal, în baza căruia a candidat la Primăria Capitalei. Ea locuind, de fapt, în Voluntari, după cum bine știm.
Aceeași firmă care a intermediat tranzacția Primăriei Capitalei este cea care s-a ocupat de vânzarea unui complex imobiliar din Voluntari al familiei Pandele, așa cum a scris G4Media. Mi-ar fi plăcut ca această investigație să fie preluată de televiziunile care, în momentul acesta, Antena3 și România Tv, ca să fie foarte clar, care, în momentul acesta , se ocupă de campania de denigrare împotriva mea.
Al treilea subiect imobiliar, apartamente pentru medici, din nou, este o investigație a presei. Au fost cumpărate apartamente pentru medici în complexul Greenfield, de mai multe dimensiuni, dar pentru apartamentele de 3 camere, Primăria a plătit 113.000 de euro pe apartament. În condițiile în care, pe oferta publică a dezvoltatorului imobiliar, prețul era de 92.000 de euro. Un dezvoltator scoate la vânzare apartamente de 90.000 de euro, Primăria Capitalei cumpără apartamente și dă pe ele cu 20% mai mult.
De asemenea, tot pentru medici au fost cumpărate apartamente în zona Prelungirea Ghencea, oferta dezvoltatorului era de 75.000 de euro și Primăria le-a cumpărat cu 121.000 de euro, cu vreo 60-70% mai mult.
Legat de această chestiune, dup ce aceste achiziții, medicii nu s-au dus în ele și, în momentul acesta, Primăria se roagă de personalul din spitalele care îi sunt în subordine, să se ducă să locuiască în aceste apartamente. Ajungând ca în aceste apartamente cumpărate pentru medici, să locuiască brancardieri și chiar șoferi din spitalele municipalității”.
”În primul rând, cer Primăriei Capitalei să confirme că acest act este acordul pe care l-a semnat cu familia Constanda. Acest act spune următoarele lucruri, spune că Primăria îi va plăti lui Constanda 18 milioane de euro, în prima jumătate a anului 2020, că PRmăria Capitalei va da familiei Constanda un teren de 7000 de metri pătrați pentru stingerea a 30 milioane de euro din datorie și mai spune că, din datoria rămasă, care este undeva la 70.000 de euro, 40% o să fie plătită până la sfârșitul anului 2020.
Și sunt trei elemente de ilegalitate dintre care, ultimele două sunt infracțiuni. Prima, Municipiul București nu are voie să vândă pentru că, practic, este un schimb, o vânzare”.
”Nu are voie să vândă un teren din proprietatea sa fără să facă o licitație public. Acesta este primul lucru.
Al doilea lucru, care este infracțiune prevăzută de legea finanțelor publice locale, este că Primarul General nu are voie să se oblige la plăți pe care nu i le-a acordat Consiliul General prin bugete aprobate. Este ca și cum Guvernul ar face plăți pe care nu i le-a aprobat Parlamentul prin legea bugetului și, repet, aceasta este o infracțiune prevăzută de legea finanțelor publice locale.
Situația este următoare și o să vă dau niște cifre. Mai există un caz similar cu cazul Constanda, în care Primăria trebuie să plătească niște despăgubiri unui domn, Creștin Vasile Teodor. Este vorba de un teren de 2 hectare situat în zona Elvila, în zona extinsă Pipera. Pe acest teren de 2 hectare, niște proprietari printre care îl găsim pe Dragoș Săvulescu, au obținut o hotărâre în anul 2000, pentru ca Primăria să le pună terenul în posesie. De-a lungul timpului, Primăria, a dat parte din acele terenuri și nu a mai putut să-și îndeplinească obligația de a le da acestor moștenitori de drepturi litigioase, terenul. Și acești moștenitori de drepturi litigioase au obținut o hotărâre definitivă în anul 2012, care obligă Primăria la plata a 22 de milioane de euro.
Până aici este o chestiune care seamănă cu multe altele. Unde este infracțiunea? Infracțiunea este că prin acest acord, Primarul Firea se obligă ca în cursul anului 2020 să plătească acestui domn, Creștin Vasile Teodor, suma de 13 milioane de euro. Prin primul act de care vi l-am arătat, Primarul se obligă să plătească soților Constanda 18 milioane de euro și se mai obligă să plătească acei 40% din ce nu se stinge cu schimbul de teren. Dacă adunăm aceste sume, ajungem la suma de 58 milioane de euro, sumă pe care, Primarul General, în numele Municipiului București, se obligă să o plătească unei familii și unui cetățean. 58 milioane de euro, în condițiile în care bugetul aprobat de Consiliul General pentru despăgubiri civile era de doar 32 de milioane de euro.
Primarul General s-a obligat, față de niște privați, să plătească din conturile municipalității, dublu față de cât îi permisese Consiliul General să o facă și aceasta este o infracțiune prevăzută de legea finanțelor publice locale.
Elementul cel mai grav din această afacere Constanda, care este în mod clar infracțiune și care este similar cu ce s-a întâmplat la Parcul Verdi, în acordul pe care îl semnează cu familia Constanda, familia Constanda este de acord să primească un teren e 7000 de metri pătrați și construcții pentru a stinge 30 de milioane de euro și ce face Primarul Firea? Se duce în fața Consiliului General și le propune acestora să dea familiei Constanda un teren de 15.000 de metri pătrați, un teren dublu față de cel inițial, pentru a stinge o sumă mai mică decât cea inițial de doar 22 de milioane de euro, repet, familia Constanda era de acord să primească un teren de 7000 de metri pătrați ca să stingă o datorie de 30 de milioane de euro și Primarul propune să-i dea 15.000 de metri pătrați, ca să stingă o datorie de 22 de milioane de euro”.
”Este un act prin care Primarul Firea a acționat împotriva mandatului bucureștenilor și, evident, infracțiune.
Acestea sunt parte din activitățile Caracatiței infracționale din Primăria Capitalei și mai este o săptămână și o sa mai continuăm cu elemente.
Concluzia pe care o am este că în aceste alegeri avem de ales între Firea la Primărie sau Firea la pușcărie și cer votul bucureștenilor și pentru a rezolva problemele lor care țin de trafic, de poluare, de căldură și apă caldă, de școli, de spitale, de consolidarea clădirilor cu risc seismic, dar și pentru ca această caracatiță infracțională să meargă acolo unde îi este locul și atrag atenția bucureștenilor, celor care vor să scape de această caracatiță infracțională, că avem alegeri într-un singur tur și orice vot care nu se duce la singurul candidat care poate să învingă această caracatiță, se duce implicit spre administrația PSD-Firea care a ruinat administrația”.
Episodul 1 poate fi urmărit AICI
Episodul 2 poate fi urmărit AICI