Nicușor Dan, declarații la un șantier „ilegal” din București: Traficul e generat de sute de investiții nelegale deja finalizate. Altele sunt în curs și instituțiile statului nu fac nimic. Privatul a făcut profitul (VIDEO)

Publicat: 17 09. 2024, 18:56
Sursa foto: Captură video - Nicușor Dan / Facebook

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a insistat, marți, că haosul în urbanism și construcțiile nelegale reprezintă principala cauză a traficului infernal din București. El a cerut prefectului Capitalei și Inspectoratului de Stat în Construcții să atace în instanță PUZ-ul Sectorului 2, în baza căruia au fost emise mai multe autorizații de construcție „nelegale”.

„Dacă premierul e așa de interesat de traficul din București, o să vedem dacă va dispune celor două instituții din subordine să pună ordine în urbanismul din Capitală. Dacă nu, înseamnă că cu toții suntem părtași la această (…) speculație imobiliară”, a ținut să precizeze Nicușor Dan.

Declarațiile au fost făcute la un șantier „ilegal” unde, de altfel, Dan l-a și invitat pe premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, „pentru a-i arăta un exemplu de construcție care nu respectă legea și pentru a discuta despre urbanismul nociv ca principal generator al traficului din București”.

Ciolacu nu a venit. Nicușor Dan, în schimb, a acceptat invitația lui Ciolacu și a mers la Guvern pentru a discuta despre traficul din București. Primarul general a spus că premierul l-a sunat și i-a spus că nu poate veni pe șantier, dar va merge joi la Primărie pentru a discuta împreună.

Efectele haosului urbanistic asupra traficului din București

Pentru a ilustra efectele construcțiilor nelegale asupra traficului și locuirii în București, Nicușor Dan s-a referit chiar la șantierul din Intrarea Gherghiței nr 8, Sectorul 2, din care a făcut declarațiile: aici se construiește un „complex imobiliar ilegal cu 2.000 de apartamente” în care vor locui 5.000 de oameni, care vor ieși pe două „străduțe de șase metri lățime”.

„Traficul e generat de sute de astfel de investiții, din care unele s-au finalizat și efectele le vedem pe pielea noastră. Altele sunt în curs de realizare și instituțiile statului nu fac nimic”, a acuzat Nicușor Dan.

Dan: Privatul a făcut profitul și noi toți va trebui să plătim exproprieri

Acesta a mai afirmat că, deși legea spune că localitățile trebuie să asigure 20 de mp spațiu verde pe cap de locuitor, dezvoltatorul în cauză „evident că nu a alocat” acest spațiu.

„Privatul a făcut profitul și noi toți va trebui să plătim exproprieri ca să găsim teren să facem acel spațiu verde la care legea ne obligă”, a punctat primarul general al Capitalei.

„Chestiunea adevărată e ilegalitatea în care se dezvoltă urbanistic Bucureștiul. Traficul e generat de dezvoltarea urbană care s-a făcut timp de 20 de ani în acest oraș”, a mai afirmat Nicușor Dan.