Nicușor Dan, avertisment după inundațiile din Spania: E nevoie de pământ natural în București care să absoarbă apa. Canalizarea nu poate prelua mari cantități. Regula nu e respectată, instituțiile de control nu funcționează (VIDEO)
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a tras un semnal de alarmă în privința respectării planurilor urbanistice, în contextul inundațiilor devastatoare din Spania. Acesta a afirmat, pentru B1 TV, că planurile prevăd că la fiecare spațiu construit să existe și un anumit spațiu verde natural, care să absoarbă apa în cazul precipitațiilor abundente. Dan a insistat că sistemul de canalizare în niciun oraș mare nu poate prelua singur cantități însemnate de apă.
Problema e că în București aceasta regulă privind asigurarea spațiului verde nu a fost respectată, iar instituțiile care ar trebui să sancționeze acest lucru nu funcționează.
Nicușor Dan a subliniat că măcar de aici încolo această regulă ar trebui respectată.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.
De ce e important să NU betonăm tot Bucureștiul
„Ce am vrut eu să spun azi e că pentru un oraș de densitatea Bucureștiului e foarte important ca niciodată, dacă o să vină o cantitate mare de apă într-un timp scurt, ea n-o să poată să fie preluată de canalizare. Asta nu numai în București, nicăieri într-un oraș mare.
Și atunci e foarte important ca atunci când construiești să lași un teren prin care apa să se scurgă în mod natural în pământ, că dacă vei betona 100%, atunci apa nu are pe unde să se scurgă decât prin sistemul de canalizare, care nu e proiectat pentru o cantitate așa mare de apă.
Noi avem regulamente de urganism care spun că un anumit procent din teren, când construiești, trebuie să rămână neconstruit, spațiu verde. Nici măcar spațiu verde peste parcare, ci pe sol natural, astfel încât apa care cade să se scurgă firesc în pământ”, a explicat Nicușor Dan.
Dan, despre instituțiile care nu-și fac treaba
„Din păcate, cum se încalcă multe din reglementările în construcții, și asta e încălcată sistematic. Dacă veți merge prin București veți vedea cartiere întregi care nu au un petec de pământ natural pe suprafețe de un kilometru pe un kilometru”, a continuat primarul general al Capitalei.
Acesta a precizat că situația e similară și în Ilfov.
„Important e ca reglementările să fie respectate și instituțiile de control… Avem Agenția de Protecție a Mediului, care dă acorduri, Inspectoratul de Stat în Construcții, care ar trebui să verifice autorizații, dar ele nu funcționează”, a mai acuzat Nicușor Dan.