Nicușor Dan: Avem informații că PSD va depune 100-200 de contestații împotriva candidaților USR. Există o tentativă deliberată a PSD de a bloca Uniunea

Publicat: 27 10. 2016, 16:53
Foto: Epoch Times România

PSD încearcă să blocheze accesul USR la alegerile parlamentare și, dat fiind că legislația este contradictorie, chiar este posibil ca o parte dintre reprezentanții formațiunii să nu poată candida, a acuzat Nicușor Dan, președintele Uniunii.

"După cum știți, legislația din România este adesea contradictorie. Avem experiența de la alegerile locale din București: dacă vă aduceți aminte, am avut 14 tipuri de alegeri, am folosit aceleași liste de semnături, iar 13 tipuri de liste ne-au fost validate, iar candidatul nostru de la Primăria sectorului 5 nu a fost validat. Toate acestea au trecut prin instanțe și 13 judecători s-au pronunțat într-un fel și un judecător s-a pronunțat în alt fel. Dacă vor fi sute de dosare, e posibil — neexistând o legislație foarte coerentă și o practică unitară — ca în anumite județe colegi de-ai noștri să nu poată candida pe diferite interpretări ale legii. (…) Realmente, având experiența pe care am evocat-o cu ceea ce ni s-a întâmplat la alegerile locale din București, realmente ne e teamă că în anumite județe candidații noștri nu vor putea să candideze", a declarat acesta, potrivit Agerpres.

Dan a precizat că au existat trei contestații depuse de PSD vizavi de semnăturile strânse de USR de la românii din diaspora, dar și alte trei contestații care au vizat semnăturile din țară, protocolul de fuziune dintre USB și USR și semnul electoral depus la BEC.

"Avem informații de la colegii noștri din țară că pe listele de candidaturi pe care le depunem azi în toate cele 42 de județe vom avea în fiecare județ mai multe contestații din nou din partea PSD. Deci, vor fi de ordinul 100-200 de contestații împotriva candidaților USR la alegerile parlamentare. Toate aceste fapte denotă, așa cum am spus la început, o tentativă deliberată a PSD de a bloca un partid — USR — pentru participarea la alegeri", a explicat liderul USR.

El a mai spus că Uniunea are dreptul să schimbe sigla USR deoarece, conform calendarului electoralaprobat prin HG, partidele au voie să ceară BEC folosirea unui semn electoral până pe 1 noiembrie.

"Asta este una dintre ambiguitățile legii. Pe de o parte, anexa la Legea 208 a alegerilor parlamentare spune că pe listele de semnături trebuie să ai un semn electoral, iar listele acestea trebuie terminate până pe 27 octombrie. Pe de altă parte, legea și calendarul electoral îți dau voie să propui un semn electoral abia pe 1 noiembrie", a mai explicat Nicușor Dan.

"În fiecare dintre județe, la birourile electorale județene, noi depunem lista de candidați, iar lista de candidați are nevoie de suportul acestei adeverințe pe care BEC ne-a dat-o, cum că am strâns 350.000 de semnături. Într-un litigiu care s-a judecat ieri și în care Tribunalul București urmează să se pronunțe azi, aceste 350.000 de semnături au fost contestate de o persoană fizică din județul Hunedoara, reprezentată de avocatul PSD", a mai afirmat acesta.