Nicușor Dan a explicat cum se împart banii între PMB și primăriile de sector și de ce are nevoie de o sumă mai mare la Primăria Generală / Răspunsul său, întrebat de un bucureștean dacă „vrea să fie dictator” (VIDEO)

Nicușor Dan a explicat cum se împart banii între PMB și primăriile de sector și de ce are nevoie de o sumă mai mare la Primăria Generală / Răspunsul său, întrebat de un bucureștean dacă „vrea să fie dictator” (VIDEO)
Sursa foto: Nicușor Dan / Facebook

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a răspuns, marți seară, întrebărilor pe care bucureștenii i le-au transmis pe Facebook. Acesta a venit cu mai multe lămuriri despre referendumul ce va avea loc în București odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Dan a explicat, printre altele, cum se împart banii între Primăria Generală și primăriile de sector, de ce banii pentru Primăria Generală sunt acum prea puțini pentru toate investițiile ce trebuie făcute și de ce consideră că ar trebui să aibă mai multă putere.

Amintim întrebările de la referendum propuse de Nicușor Dan și aprobate de Consiliul General al Municipiului București:

  • „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”
  • „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.

Nicușor Dan, despre puterea primarului general al Capitalei

Întrebat dacă „vrea mai multă putere și să fie dictator”, Nicușor Dan a răspuns: „Da, vreau mai multă putere pentru că, din păcate, de 20 de ani încoace primarul Municipiului București nu are suficientă putere și asta se vede în modul în care arată orașul atât în ceea ce privește modul în care s-a construit în oraș, cât și în ceea ce privește decalajul de mari proiecte de infrastructură față de orașele mai dezvoltate din România”.

Cum se împart banii între Primăria Generală și primăriile de sector

El a explicat apoi cum se împarte acum bugetul Capitalei între Primăria Generală și primăriile de sector: „Din punct de vedere legislativ, există două tipuri de venit pentru primăriile din București. Impozitul pe venit se colectează la fiecare dintre noi la locul de muncă și e virat de firmele la care lucrăm la bugetul național. Acest impozit pe venit total a fost 12 miliarde în 2023, va fi 10 miliarde în 2024. Mai sunt taxele și impozitele locale – impozitul pe locuință, pe autoturism și toate celelalte. Ele au fost și vor fi în 2023 și 2024 de ordinul a trei miliarde de lei. Împărțirea acestor bani se face așa: pentru impozitul pe venit e o Lege a finanțelor publice locale din 2006 și 2007 în care există niște procente, dar care niciodată nu sunt respectate. În fiecare an aceste procente sunt modificate de Legea bugrtului național. (…) Începând din 2018, împărțirea între Primăria Capitalei și primăriile de sector a fost 50% – 50%. Deci din cele 12 miliarde din 2023, Primăria Capitalei a luat șase miliarde, iar primăriile de sector au luat împreună șase miliarde. Mai avem și impozitele și taxele locale, ele sunt colectate de primăriile de sector și folosite tot de primăriile de sector în integralitate și asta rezultă din Codul Fiscal. Suntem în situația absurdă în care noi, dacă dăm o amendă, deși Primăria Capitalei plătește 1,5 miliarde subvenție anuală pe transprotul public, dacă dăm o amendă unui bucureștean care nu-și plătește biletul pentru autobuz, acea taxă locală se duce la bugetul sectorului în care locuiește bucureșteanul”.

„Din păcate, și eu, și predecesorii mei la PMB au gândit mic, adică plecând de la un buget determinat, mai întâi trebuie să plătești datoria publică, apoi subvenția la transport public, apoi subvenția la termoficare, apoi trebuie să aloci bani pentru spitale, teatre, iluminat public, semafoare, lucrări la străzi, poduri aflate în intreținere, marcaje rutiere, apoi suma de bani care efectiv rămâne și poți să construiești e mult mai mică decât nevoile pe care orașul le are”, a mai declarat Nicușor Dan, în discuția cu bucureștenii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)