Niculae Bădălău, judecat pentru dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă, rămâne sub control judiciar. Decizia Curții de Apel București e definitivă
Niculae Bădălău, fost ministru al Economiei, fost senator PSD de Giurgiu și fost vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi, rămâne cu măsura preventivă a controlului judiciar în dosarul în care e trimis în judecată pentru dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.
El a stat în arest preventiv vreme de trei luni, până în martie, iar de atunci e sub control judiciar. Acesta a încercat să scape de măsura preventivă, dar nu a reușit. Decizia de menținere a controlului judiciar a fost dispusă miercuri de Curtea de Apel București și este definitivă.
Soluția CAB, pe scurt: „ÎNCH.374/CO-CP/În baza art. 425 indice 1 alin. 7 pct.1 lit. a Cod procedură penală, rap. la art. 205 Cod procedură penală, admite contestatia formulată de Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Natională Anticoruptie împotriva încheierii din data de 10.08.2023, pronuntată de Judecătorul de Cameră Preliminară de la Tribunalul Giurgiu în dosarul penal nr. 1977/122/2022/a1.7. Desfiintează încheierea contestată şi rejudecând: În temeiul art. 348 alin 2 Cpp cu referire la art. 207 alin 7 Cpp, constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar fată de intimaţii-inculpaţi Bădălău Niculae şi Matache Elena. În temeiul art. 207 alin 4 Cpp menţine măsura preventivă a controlului judiciar faţă de intimaţii-inculpaţi Bădălău Niculae şi Matache Elena. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronuntată prin punerea la dispozitia inculpaţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 23.08.2023”.
Faptele de care e acuzat Niculae Bădălău
Amintim că Niculae Bădălău a fost trimis în judecată, în luna decembrie, de către procurorii DNA, pentru dare de mită şi trafic de influenţă. El e acuzat că i-ar fi promis unui primar din Giurgiu (Dan Păsat) remiterea a 7% din valoarea unor contracte pentru a atribui lucrările firmei ginerelui său.
Anchetatorii arată că Niculae Bădălău i-ar fi cerut lui Dan Păsat, primarul susținut de PNL din comuna Bucșani, atribuirea unui contract de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în valoare de peste 7 milioane de lei pentru firma controlată de ginerele lui, Răzvan Marica. La schimb, Bădălău i-ar fi promis primarului că îi va obține finanțare pentru un proiect de la o instituţie centrală.
Rechizitoriul mai arată că Niculae Bădălău se lăuda că le suflă contractele liberalilor din județ, dar și că-i ajuta să obțină finanțare de la o instituţie centrală pentru alte lucrări.
Pe 10 noiembrie 2022, Păsat l-a denunțat pe Bădălău și le-a oferit procurorilor înregistrări cu fostul ministru, făcute cu telefonul. El a acceptat apoi să poarte tehnică de interceptare montată de DNA la întâlnirile cu Bădălău.
După ce Bădălău a ajuns în arestul preventiv, Parlamentul a votat demiterea sa din funcția de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi.
Acum 10 ani, Bădălău a semnat un studiu științific, în engleză, despre fenomenul corupției. Concluzia privind România – „Corupția e parte integrantă a stilului de viață”.