Nicolae Robu continuă să îl critice pe Ludovic Orban pe tema Codului Administrativ: Nu era cazul ca PNL să se opună aşa stereotip
Noul Cod Administrativ pare să provoace un adevărat scandal în interiorul PNL.
Nicolae Robu, primarul Timişoarei şi preşedinte al PNL Timiş, susţine că „toţi primarii PNL îşi doreau această schimbare în bine a legislaţiei”.
El a mai arătat că noul Cod administrativ ar fi fost iniţiat încă din anul 2010, astfel că PSD nu ar avea paternitatea asupra lui, precizând că schimbările sunt „în bine”.
„Toate aceste schimbări eu zic că sunt schimbări în bine. De altfel, nici nu poate spune PSD-ul că are paternitatea asupra lor. Codul administrativ a fost iniţiat în anul 2010, într-un proiect cu Banca Mondială, este rezultatul muncii unor specialişti şi acum a ajuns la rând la transformarea lui în lege. Nu era cazul, asta e părerea mea, respect orice părere contrară cu părerea mea, nu era cazul ca PNL să se opună aşa stereotip, pentru că, din păcate, aşa cum am declarat, nu numai acum de când este Ludovic Orban preşedinte, demult, PNL s-a comportat aproape exclusiv reactiv prin negarea a tot ce a venit de la PSD şi nu s-a manifestat cu propria sa identitate şi slavă Domnului, are o identitate foarte clară, ar fi avut cu ce să vină în permanenţă. Dar a alunecat aşa, nu ştiu cum s-a întâmplat asta, înspre opoziţie, în care tot comportamentul a fost unul pur reactiv, rezultat prin negarea a tot ce spune şi face PSD-ul”, a declarat Nicolae Robu marţi, potrivit Mediafax.
Primarul Timişoarei a fost întrebat şi ce părere are despre pensiile speciale, precizând că este de acord, doar că nu a fost un militant pentru ele.
„Eu nu am pledat pentru asta, dar salariul meu acum e unul rezonabil. Dar aşa cum am spus în urmă cu câţiva ani, era o bătaie de joc ca primarul unui oraş ca Timişoara, cu atâtea responsabilităţi, primarul Clujului, Iaşiului, Bucureştiului, etc, să fie răsplătiţi cu atât de puţin, în condiţiile atâtor restricţii. Trebuiau găsite mecanisme de corecţie. Eu, de exemplu, am propus să se crească salariile fără inhibiţii la nivelul a ceea ce e normal să fie salariul unor primari. Dar salarii de-a dreptul batjocoritoare au avut primarii de comune şi de oraşe, acolo au fost salariile chiar batjocoritoare. Fiecare îşi are răspunderile lui şi dificultăţile specifice, evident că la nivelul unei comune sunt mult mai puţine probleme, dar şi fondurile sunt mult mai puţine, şi aparatul pe care-l are primarul la dispoziţie este unul mult mai redus. Munca primarului de comună este o muncă grea, de răspundere şi nu e normal să fie plătită atât de slab cum a fost. Nici acum eu cred că salariile nu sunt suficient de mult crescute pentru aceşti primari. Dacă s-ar fi crescut salariile, atât cât e normal să fie, atunci şi contribuţiile la fondul de pensii ar fi fost mai mari şi nu s-ar fi ajuns ca oameni care servesc comunitatea ani de zile, supuşi la o mulţime de restricţii, pe care un alt salariat nu le are, să obţină o pensie de mizerie. Despre asta e vorba. Am spus că sunt de acord (n.r. cu pensiile speciale), dar nu am fost un militant pentru ele. Eu nu sunt ipocrit. Nu sunt numite corect în primul rând, nu sunt pensii speciale, este o denumire populistă, o denumire de antipropagandă”, a menţionat Nicolae Robu.
Edilul a mai susţinut că 100% toţi primarii PNL îşi doreau adoptarea noului Cod administrativ, chiar şi fără indemnizaţiile speciale, doar că nu au îndrăznit să spună public acest lucru.
„Eu sunt omul care asumă. Din păcate, când stai de vorbă în diverse contexte, şi la discuţii oficiale, şi la o cafea sau mai ştiu eu în alte împrejurări, ceea ce spun eu spune foarte multă lume, dar public nu o spune nimeni. Inclusiv despre situaţia din PNL, aţi văzut că public nu iese nimeni să spună. Eu am fost singurul care a spus că ar trebui să susţinem noul Cod administrativ, nu ştiu să mai fi spus cineva public, dar cel puţin primarii PNL, vă garantez că toţi, nu 99%, 100% îşi doreau această schimbare în bine a legislaţiei şi şi-ar fi dorit-o şi dacă nu era această indemnizaţie specială. Este vorba despre o indemnizaţie specială, şi nu despre o pensie specială, dar noi suntem obişnuiţi să-i tot intoxicăm pe cetăţeni pe cât posibil, în loc să-i informăm corect. Normal că cei care nu au niciun primar sunt împotrivă. Dar cei care ştiu ce înseamnă să faci administraţie publică şi ştiu ce înseamnă să fii primar, înţeleg lucrurile altfel. Nu se exprimă public din păcate, că deh, asta e, dar mai e câte un fraier ca mine care asumă totul şi spune lucrurilor pe nume în orice împrejurare. Şi o fac pentru că eu nu depind de nimeni şi nu depind nici de funcţia de primar şi nici de absolut nimeni şi de nimic. Sunt un om pe picioarele mele şi pe capul meu dintotdeauna”, a conchis Nicolae Robu.